Annons

Misstänks ha låtit barn svälta – par åtalas

Ett tidigare familjehemspar i Uppsala misstänks ha låtit en fyraårig flicka svälta. Nu åtalas paret för synnerligen grov misshandel efter en nära ett år lång utredning.
Brott • Publicerad 4 maj 2022
Uppsalaparet åtalades på onsdagen. Arkivbild.
Uppsalaparet åtalades på onsdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två familjehemsföräldrar från Uppsala misstänks ha låtit en fyraårig flicka svälta när hon var familjehemsplacerad hos paret, något Upsala Nya Tidning först rapporterade.

På onsdagen väcktes åtal mot paret efter en utredning som pågått sedan juni i fjol, då flickan inkom till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där konstaterades att hon led av så kallad metabol överbelastning.

Annons

– Det finns en gedigen medicinsk utredning kring att flickan har varit i ett svälttillstånd och att det här har varit ett livshotande tillstånd som hade kunnat medföra permanenta skador, säger kammaråklagare Moa Blomqvist som lett förundersökningen.

Har medvetet hindrat

Den metabola överbelastningen misstänks ha uppstått till följd av att flickan under lång tid fått för lite näring av familjehemsföräldrarna och slutligen blivit undernärd. Att brottet rubriceras som synnerligen grov misshandel handlar enligt Blomqvist om att paret medvetet bedöms ha hindrat flickan från att få i sig mat.

– Det är ett litet barn som är skyddslöst och som bor med vuxna som ska värna och ta hand om henne. Men istället utsätts hon för den här plågsamma svälten. Det finns tecken på att hon har varit väldigt hungrig och har letat mat. Vår bedömning är att man har gjort det här med flit.

Enligt åklagaren är bevisningen omfattande. Ett tjugotal vittnen, varav flera läkare, kommer att höras under rättegången.

"Fått massor med mat"

TT: Hur förklarar paret sitt agerande?

– De menar att det inte har varit något fel så länge flickan har bott hos dem, att hon har fått massor med mat, men det går inte. Man måste ha gjort det här med avsikt.

Metabol överbelastning, även kallat refeeding-syndrom, innebär att man blir allvarligt sjuk av att äta normala mängder mat efter att under en tid fått i sig för lite näring. Tillståndet kan vara livshotande eftersom livsviktiga organ kan överbelastas då kroppen inte kan ta emot all näring.

Mannen i paret åtalas även för misshandel, då han misstänks ha slagit flickan på handen så illa att en fraktur uppstod.

Enligt åklagarkammaren är flickan nu placerad i ett annat familjehem och mår efter omständigheterna bra.

Det misstänkta paret nekar till brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons