Annons

Astronaut tog hem senatspost i Arizona

Den förre astronauten Mark Kelly (Demokraterna) tar en plats i senaten för Arizona, enligt och andra amerikanska medier. Ett genombrott i en traditionellt republikansk delstat.
USA • Publicerad 6 november 2020
Demokraten Mark Kelly vinner enligt medier senatsposten för delstaten Arizona, där Republikanerna annars är traditionellt starka. Arkivbild.
Demokraten Mark Kelly vinner enligt medier senatsposten för delstaten Arizona, där Republikanerna annars är traditionellt starka. Arkivbild.Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

Ökendelstaten i sydvästra USA har också en vana att leverera högtflygande personer till politiska topposter.

Den sittande republikanska senatorn Martha McSally, 54 år, är före detta stridspilot, historisk som den första amerikanska kvinnan att flyga ett attackplan i strid. Hon tog över efter den mångårige senatorn John McCain, som avled 2018. Också han var tidigare stridsflygare.

Hustrun sköts

Annons

Tidigt på fredagskvällen svensk tid ledde den 56-årige Mark Kelly över Martha McSally med 51,7 procent mot 48,3 procent, enligt NBC News. Då var 91 procent av rösterna räknade.

Det är den andra senatsplatsen som Demokraterna vänder till sin fördel i årets val. I Colorado besegrade demokraten George Hickenlooper också den sittande republikanen.

Martha McSally har legat efter Mark Kelly i mätningar i över ett år, även om marginalen minskade under de senaste veckorna.

Mark Kelly har byggt vidare på sin hustru Gabrielle Giffords politiska karriär efter det att Giffords utsattes för ett mordförsök 2011. Hon sköts i huvudet och fick bestående hjärnskador. I dag har hon en framträdande plats i rörelsen för mer begränsande vapenlagar.

Hämnd på Trump?

Tvillingarna Mark och Scott Kelly deltog 2018–2019 i ett experiment om hur människan påverkas av rymdvistelser. Scott Kelly tillbringade 340 dagar i på rymdstationen ISS medan enäggstvillingen Mark Kelly stannade på jorden. Därmed kunde forskarna med samma genetiska "material" jämföra vad långa rymdvistelser gör med människokroppen.

En faktor som kan ha bidragit till att Demokraterna knep senatsposten är den stora inflyttningen till Arizona. Sedan 2016 har uppskattningsvis 300 000 personer anlänt, många av dem från mer liberala Kalifornien, enligt CNBC.

Möjligen hade Arizonaborna också i minnet hur Donald Trump under sin första presidentkampanj närmast hånade delstatens mångårige senator John McCain. Trump ifrågasatte att partikollegan McCain skulle kallas krigshjälte för att ha suttit som krigsfånge i fem år under Vietnamkriget.

– Han var ingen krigshjälte, för han blev tillfångatagen. Jag gillar människor som inte blir tillfångatagna, okej? sade Trump som kritiserades skarpt för påhoppet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons