Annons

Astra Zeneca utesluter inte covidvaccin i år

Läkemedelsjätten Astra Zeneca kan komma att börja vaccinera mot covid-19 redan före årsskiftet, säger vd:n Pascal Soriot i en intervju med .
Coronaviruset • Publicerad 7 november 2020
Astra Zenecas anläggning i Södertälje. Arkivbild.
Astra Zenecas anläggning i Södertälje. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– De myndigheter som ska besluta om vaccinet arbetar med våra data kontinuerligt. Om de är snabba när vi är klara kan vi börja vaccinera folk i januari, möjligen i slutet av december, säger Soriot.

Först av allt måste man dock fastslå att vaccinet verkligen fungerar, understryker Pascal Soriot.

Annons

Astra Zeneca har tecknat avtal om 400 miljoner vaccindoser med EU, där runt 7,5 miljoner ska hamna i Sverige, enligt DN. Bolaget har även vaccinavtal med bland annat USA, Storbritannien, Ryssland, Brasilien och Japan.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare uppgett att han tror på ett fungerande vaccin mot covid-19 till början av nästa år.

– Vi har planerat för att flera olika vaccin ska komma samtidigt, Astra Zeneca är ett av dem, sade han till TT i september.

I mitten av oktober valde regeringen även att ansluta till det vaccinavtal som EU har slutit med Janssen Pharmaceutica NV, en del av läkemedelsbolaget Johnson & Johnson. Genom det avtalet får Sverige tillgång till omkring 4,5 miljoner doser av de 200 miljoner som till en början kommer att finnas tillgängliga, förutsatt att vaccinet godkänns.

Det pågår även förhandlingar från svensk sida med andra vaccintillverkare.

Fakta: Oxfordvaccinet

Sverige har slutit avtal med det så kallade Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University, med hjälp av Astra Zeneca. Det är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

En nackdel med denna strategi är dock att risken finns att kroppen reagerar på förkylningsviruset och bildar immunitet mot detta, och inte bara coronaviruset. I så fall kommer vaccinet inte fungera om det behöver ges en gång till, eftersom kroppen blivit immun mot vektorn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons