Annons

Åskvädret håller i sig – sen kommer solen

Åskvädret som orsakat flera bränder under natten kan komma att fortsätta under dagen, och till kvällen väntas flera skurar och stora regnmängder. Men efter regn kommer solsken.
Väder • Publicerad 13 juni 2019
Blixt och dunder. Arkivbild.
Blixt och dunder. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Flera bränder orsakade av blixtnedslag har härjat i mellersta Sverige efter det åskväder som bröt ut i natt.

Inom loppet av några timmar hade räddningstjänster fått larm om mellan fem och sex bränder, rapporterar .

Annons

I Västmanland träffades ett bostadshus i Norberg av blixten vilket orsakade en brand på vinden som var svår att släcka.

En familj i Surahammar vaknade av att blixten slog ner i villan, vilket medförde att det började ryka på övervåningen, skriver .

I Dalarna slog blixten ner i hus i Avesta och Krylbo vilket startade bränder och fick eluttag att börja ryka. Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i samband med bränderna.

Åskvädret fortsätter

I Uppsala tros ett blixtnedslag ligga bakom en brand i ett stall där flera hästar befarats ha dött. Polis och räddningstjänst larmades till stallet strax före midnatt, och när de kom till platsen var stallet helt övertänt.

– Man vet inte om det är några hästar som har lyckats fly, men eventuellt är det fem hästar som har brunnit inne, säger Pär Olsson vid polisen region Mitt till TT.

Ovädret ser ut att fortsätta i delar av Östra Svealand under dagen innan det rör sig vidare.

– Ja så är det, det är lite osäkra prognoser men den kraftigaste risken sett till ett område är i områden runt Roslagskusten, södra Dalarna, Gävleborg och Gotland, där har vi just nu kraftiga stråk, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI till TT.

Beroende på om molnigheten luckras upp över Östersjölandskapen kan det generera mer åskväder, säger Marie Staerk.

Stora regnmängder

– Det är svårt att säga om åskan håller i sig framåt eftermiddagen och kvällen, åskan över Gävleborg kan ligga kvar flera timmar till.

För att få en överblick över var åskvädret är på väg kan man med jämna mellanrum gå in och kika på SMHI:s radar med blixt som finns på , tipsar Marie Staerk.

Annons

På sina håll väntas också en del lokala skurar till kvällen som kan medföra stora regnmängder, främst i södra Norrland.

Men i morgon ser skurarna ut att avta och helgen bjuder på soligt väder ända från Skåne till Medelpad och temperaturer mellan 20 och 23 grader.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons