Annons

Armenien vädjar om FN-insats i Nagorno-Karabach

Armenien vädjar till FN om en insats för att garantera säkerheten för etniska armenier i Nagorno-Karabach. Vädjan kommer efter Azerbajdzjans militäroffensiv i den omstridda utbrytarregionen.
Nagorno-Karabach • Publicerad 24 september 2023
Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan vädjade på lördagen till FN:s generalförsamling om en FN-insats för att garantera etniska armeniers säkerhet i Nagorno-Karabach.
Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan vädjade på lördagen till FN:s generalförsamling om en FN-insats för att garantera etniska armeniers säkerhet i Nagorno-Karabach.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Utrikesminister Ararat Mirzojan bad inför FN:s generalförsamling om en insats för att "övervaka mänskliga rättigheter och den humanitära och säkerhetsmässiga situationen på plats".

För Armenien är minnet av massmorden på armenier i det Osmanska riket under första världskriget fortfarande levande. Armenien har anklagat Turkiets allierade Azerbajdzjan för att planera etnisk rensning i Nagorno-Karabach.

Annons

– Efter att ha misslyckats med att förhindra folkmord i Rwanda, lyckades FN skapa mekanismer för förebyggande, vilket gjorde "aldrig mer" till ett meningsfullt löfte, sade Mirzojan och fortsatte:

– Men i dag står vi på randen till ännu ett misslyckande.

Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov sade tidigare på lördagen, i FN:s generalförsamling, att etniska armenier från utbrytarområdet kommer att behandlas "som jämlika medborgare".

– Författningen, Azerbajdzjans nationella lagstiftning och internationella åtaganden ger oss grunden för detta, sade han.

Det var i tisdags som Azerbajdzjan inledde en militär insats, efter påståenden om att armeniska styrkor befann sig i utbrytarregionen – vilket Armenien förnekade. Dagen därpå hävdade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att hans land tagit kontroll över utbrytarregionen och att armeniska separatister gått med på att lägga ned sina vapen. Moskva uppgavs ha medlat i konflikten.

Fakta: Svårlöst konflikt i Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach är ett bergsområde i södra Kaukasien som ligger inom Azerbajdzjans gränser, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Området har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan länderna och två krig har utkämpats om området.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Latjin-korridoren för att säkerställa fri passage mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

I slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen.

Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons