Annons

Argentinas peso återhämtar sig

Argentinas valuta, peson, återhämtade sig något under tisdagens valutahandel. Utvecklingen ses som en positiv tolkning bland amerikanska investerare av de kapitalkontroller som har införts av Argentina.
Ekonomi • Publicerad 3 september 2019
Den väntade valsegern för oppositionsledaren Alberto Fernandez i det stundande presidentvalet i Argentina skrämmer upp marknaden. Arkivbild
Den väntade valsegern för oppositionsledaren Alberto Fernandez i det stundande presidentvalet i Argentina skrämmer upp marknaden. ArkivbildFoto: Sebastian Pani AP/TT

Peson lyfter drygt 5 procent till cirka 56 peso per dollar när valutahandeln på Wall Street drar i gång efter långhelgen med Labor Day i USA.

Samtidigt avtar det drastiska räntetrycket mot Argentina något efter det att räntan på landets tioåriga obligationer i måndags hade skenat iväg upp till drygt 23 procent.

Annons

De skyhöga räntorna avspeglar en djupt rotad misstro på marknaden mot det skuldtyngda landets långsiktiga betalningsförmåga.

Helgens nya argentinska kapitalkontroller var en kovändning från president Mauricio Macris sida. De innebär bland annat ett tak på 10 000 dollar vad gäller valutatransaktioner och tvingar samtidigt argentinska bolag växla in dollarintäkter till peso inom en strikt tidsgräns.

En av marknadsliberala Macris första åtgärder vid tillträdet 2015 var att avskaffa just kapitalkontroller. Men den senaste tidens kursras för peson – till följd av marknadsoro inför vad som ser ut att bli en socialistisk valseger i presidentvalet i slutet av oktober – blev till slut för mycket.

Peson har rasat med 28 procent sedan oppositionsledaren Alberto Fernandez fick ett rejält försprång mot Macri primärvalet den 11 augusti.

Argentinas centralbank förhandlar för närvarande med Internationella valutafonden (IMF) om villkoren för framtida utbetalningar av nödkrediter ur ett stödprogram på totalt 57 miljarder dollar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons