Annons

Arg Boris Johnson lämnar parlamentet

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson meddelar att han kommer att lämna sin plats i parlamentet.
Storbritannien • Publicerad 9 juni 2023
Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Beskedet kommer efter att en utredning kommit fram till att uttalanden som Boris Johnson gjorde till parlamentet angående en rad sammankomster som bröt mot pandemireglerna, var missledande.

Det är ingen nöjd Johnson som lämnar sin plats i parlamentet.

Annons

I ett långt uttalande konstaterar den tidigare premiärministern bittert att det är oppositionen som vill få bort honom. Johnson hintar också om att han inte utesluter en återkomst.

"Det är mycket sorgligt att lämna parlamentet – i alla fall för nu", säger han i uttalandet.

Där förklarar Johnson också att han har tagit emot ett brev från Granskningsutskottet för parlamentariska rättigheter, där kommittén – till hans stora förvåning – bestämt sig för att använda ett förfarande till att driva honom ut ifrån parlamentet.

Han kallar kommitténs utredning för en "skendomstol".

"Deras syfte från början var att förklara mig skyldig, bortsett från fakta".

Johnson avgick som premiärminister i september 2022 efter en rad politiska skandaler, men han behöll sin plats i parlamentet.

Boris Johnsons kanske största skandal under hans tid som premiärminister fick i folkmun namnet "partygate". Mitt under coronapandemin, när Storbritannien bitvis befann sig i strikt nedstängning hölls flera fester på regeringskansliet 10 Downing Street. Premiärministern och flera andra ur hans stab bötfälldes och många, både inom det egna partiet och oppositionen, krävde snabbt Johnsons avgång.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons