Annons

Årets RS-säsong: "Kommer bli en tuff period"

Efter en ovanligt intensiv RS-säsong förra året ökar nu åter antalet barn som behöver sjukhusvård.
Hälsa • Publicerad 4 december 2022
Alfred Hol Linnsund, tio månader gammal, drabbades av RS-viruset i Oslo 2021. Arkivbild.
Alfred Hol Linnsund, tio månader gammal, drabbades av RS-viruset i Oslo 2021. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Antal laboratorieverifierade fall per säsong.
Antal laboratorieverifierade fall per säsong.Foto: Johan Hallnäs
AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Folkhälsomyndigheten/TT
Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus. Arkivbild.
Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus. Arkivbild.Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Förra årets RS-säsong var ovanligt intensiv med en tidig topp redan i oktober, efter att coronarestriktioner skyddat flera årskullar från viruset och immuniteten därför var låg.

I USA har en kraftig våg av RS-virus lett till överfulla barnsjukhus. Även i en rad andra länder i Europa ökar nu fallen, och för några veckor sedan startade årets RS-säsong i Sverige.

Annons

– Vi verkar ligga lite efter USA. Vi kommer även här i Sverige att se en ökande trend och fler inläggningar, det som är oklart är om det blir lika intensivt, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Smittspridning på förskolor

Enligt Folkhälsomyndigheten kan det vara så att fler barn än vanligt är mottagliga för smittan efter pandemin även i år.

– Det finns en risk att det blir omfattande smittspridning bland barngrupper på förskolorna till exempel, säger AnnaSara Carnahan.

Uppskattningsvis dör ungefär 100 000 barn varje år till följd av RS-virus, främst i låg och medelinkomstländer. I Sverige är det ovanligt med dödsfall, men relativt många små barn behöver varje år sjukhusvård.

Nedslag i vården under den gångna veckan visar tydligt att RS-säsongen är igång, med sjukhusinläggningar till följd av viruset över hela landet, varav några fall på intensivvårdsavdelning.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm vårdas ungefär 20-25 barn med RS. Två-fyra av dem har fått intensivvård.

Räknar med topp till jul och nyår

Totalt intensivvårdades 244 personer på grund av RS-viruset säsongen 2021/2022. 6 800 fall rapporterades bland barn under fyra år.

TT: Kan årets säsong bli lika allvarlig?

– Det är för tidigt att säga. Det är svårt att tro att det kan bli lika intensivt igen. Men det kommer att bli en tuff period, säger AnnaSara Carnahan.

I vanliga fall tar RS-säsongen ofta fart först runt jul- och nyår, med en topp framåt senvintern. På Astrid Lindgrens barnsjukhus beräknar man att toppen i år kan komma runt jul och nyår.

Annons

– Just nu känns det som en vanlig högsäsong när det gäller antalet barn, men epidemin kommer betydligt tidigare än normalt. Det har varit signaler från flera länder att det har varit en kraftig säsong även i år, men det är för tidigt att säga om den blir extrem här. Kurvan fortsätter just nu uppåt så vi följer läget, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus.

Förra året rekommenderade flera regioner, bland annat Region Stockholm, föräldrar att hålla syskon hemma från förskolan för att skona de allra yngsta. I år finns inte den riktlinjen.

– Att ha syskon i förskoleålder är en stark riskfaktor för att få RS-infektion med ökad risk för sjukhusvård för de allra yngsta spädbarnen. Det tycker vi att familjer ska ha kunskap om så att de själva kan ta ställning till hur de vill göra, säger Malin Ryd Rinder.

– Ser man att det är mycket infektioner på förskolan så kan man välja att hålla syskonet hemma ett par veckor.

Fakta: Så skyddar du små bebisar från smitta

Små bebisar riskerar att smittas i hemmet av äldre syskon som går på förskola eller skola. Var uppmärksam på symptom hos det äldre barnet.

Tänk på handhygienen. Lär storasyskon att tvätta händerna innan de gullar med lillasyster eller lillebror.

Undvik att umgås med förkylda människor om du har ett spädbarn hemma.

Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk. Nys inte rakt ut i luften eller i handen.

Rök inte nära barnet. En rökig miljö ökar risken för att barnet ska få andningsbesvär i samband med förkylningar.

Källa: 1177 Vårdguiden, AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Så skyddar du små bebisar från smitta

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader kan få kraftigare symtom.

Yngre barn under två-tre månader och barn i vissa riskgrupper har större risk att bli allvarligt sjuka.

Sök vård om barnet är under tre månader och har feber, barnet har svårt att andas eller om barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Barn som läggs in på sjukhus kan få syrgas via en plastgrimma i näsan eller en mask över näsa och mun. Ibland behöver barnet få hjälp med andningen genom en så kallad CPAP eller respirator.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons