Annons

Arbetsgivare diskriminerade gravid kvinna

Arbete • Publicerad 2 juni 2021
En kvinna som blivit erbjuden ett jobb blev nobbad sedan hon berättat att hon var gravid. Arkivbild.
En kvinna som blivit erbjuden ett jobb blev nobbad sedan hon berättat att hon var gravid. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

En ideell förening hade bestämt sig för att anställa en kvinna, men tog tillbaka erbjudandet sedan hon berättat att hon var gravid. Föreningen erkänner att det var en form av diskriminering, meddelar Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Föreningen, som driver en verksamhet inom vården, hade intervjuat alla kandidater och gått vidare genom att erbjuda kvinnan i fråga anställningen. Kvinnan uppges då ha berättat att hon var gravid och bland annat föreslagit att hon kunde arbeta deltid under den kommande föräldraledigheten.

Annons

Föreningen tog tillbaka sitt erbjudande med motiveringen att den behövde en heltidsarbetare. DO bedömde att detta var direkt kopplat till kvinnans graviditet och drog föreningen inför rätta i Arbetsdomstolen.

Föreningen väljer att föregå en rättsprocess, medge att kvinnan blivit könsdiskriminerad och kommer att betala henne 70 000 kronor i ersättning, meddelar DO.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons