Annons

Arbetsförmedlingen ska locka personal norrut

Tiotusentals nya arbetstillfällen i norra Sverige kräver tiotusentals nya arbetare. Arbetsförmedlingen öppnar därför ett kansli som ska hitta personal till de stora industrisatsningarna.
Arbete • Publicerad 8 september 2022
SSAB:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. Arkivbild.
SSAB:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Northvolts batterifabrik i Skellefteå och H2 Green Steels stålfabrik i Boden är bara två exempel på de gröna industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten som beräknas, direkt och indirekt, skapa tiotusentals nya jobb.

I december fick Arbetsförmedlingen uppdrag av regeringen att göra insatser för att skaffa fram folk till de nya jobben.

Invigs på fredag

Annons

På fredag inviger Arbetsförmedlingen ett nytt kansli i Skellefteå med speciellt fokus på den uppgiften.

– Vi ser att invånarantalet i Norrbotten och Västerbotten inte räcker till för den samhällsomvandling som kommer att ske i de här två länen, säger Christina Storm Wiklander, chef för region Nord vid Arbetsförmedlingen.

Det är inte bara till de faktiska industrierna som arbetare ska skakas fram.

– Det är till vård, skola, omsorg och butiker. Det är alla kringjobb som skapas, eftersom det kommer att skapas samhällen, säger Storm Wiklander.

Utspridda

Utöver kanslichefen, som redan är på plats, ska sex till nio medarbetare anställas. De anställningarna förväntas vara klara senast den 1 januari och kommer inte nödvändigtvis sitta på själva kansliet i Skellefteå, utan utspridda i Norrbotten och Västerbotten.

De ska sedan arbeta tillsammans med arbetsgivare, regioner och kommuner för att locka rätt folk.

– Vi kan inte klara det här själva.

På plats vid fredagens invigning kommer bland annat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar vara.

Fakta: Grön omställning i norr

Bland bolagen som satsar i Norrbotten och Västerbotten märks Northvolts batterifabrik och H2 Green Steels samt LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls satsningar på gröna stålverk.

Hur många nya jobb som skapas går inte att säga exakt, men enligt en rapport som konsultföretaget Ramboll tagit fram på uppdrag av Tillväxtverket handlar det om uppemot 40 000 jobb totalt. Det är 17 000 jobb i industrierna och 23 000 jobb som indirekt skapas genom ökad aktivitet i ekonomin i de berörda områdena.

Källa: Tillväxtverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons