Annons

Arbetare plankar in på Northvolt

Arbete • Publicerad 12 november 2021
Batterifabriken i Skellefteå. Arkivbild.
Batterifabriken i Skellefteå. Arkivbild.Foto: Erland Segerstedt/TT

Arbetare smiter in på bygget av batterifabriken i Skellefteå utan att registrera sig. Det visar flera filmer från området som SVT Västerbotten publicerar.

Grindarna till området ska inte kunna passeras utan att man registrerar sig, och de arbetare som "plankar" in bryter mot bestämmelserna, enligt Conny Svensson på Skatteverket. Risken är att personerna arbetar svart, säger han.

Annons

Arbetsmiljöverket har vid inspektioner träffat på utländska arbetare inne på området som inte funnits med i det register som företag har en skyldighet att anmäla till, enligt SVT.

Northvolt har nu infört vakter som patrullerar området dygnet runt och kontrollerar att alla har legitimation. När arbetare smitit in har det oftast handlat om att de inte hunnit få en legitimation, att de glömt förnya den eller att de glömt att ta med den, enligt Northvolt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons