Annons

Arbeiderpartiet tappar i norsk opinion

Norge • Publicerad 10 september 2022
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ett och annat att fundera på för att vända opinionen. Arkivbild.Foto: Beate Oma Dahle/AP/TT

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) i Norge kan ha fallit under den symboliskt viktiga 20-procentsnivån, enligt en opinionsundersökning från Norfakta. Tappet är 3 procentenheter.

Partiet får 19,2 procent, men eftersom felmarginalen är på 3,1 procent är det oklart om partiet verkligen har stöd av mindre än var femte norsk väljare.

Annons

Hade det varit val i dag hade Arbeiderpartiet och regeringspartnern Senterpartiet enligt undersökningen tillsammans bara fått 48 stolar i stortinget, att jämföra med dagens 76.

De fyra borgerliga oppositionspartierna Venstre, KrF, Frp och Høyre får tillsammans 86 mandat och en hårfin majoritet i det 169 ledamöter starka parlamentet.

Det är andra gången den här veckan som Arbeiderpartiet hamnar under 20 procent. I NRK och Aftenpostens mätning fick partiet 19,6 procent.

Norfaktaundersökningen har genomförts på uppdrag av Klassekampen och Nationen. 1 006 personer tillfrågades den 6 och 7 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons