Annons

Arabförbundet öppnar för Syrien efter tolv år

Arabiska regeringsrepresentanter har röstat för att välkomna Syrien in i Arabförbundet efter en nästan tolv år lång uteslutning.
Syrien • Publicerad 7 maj 2023
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.Foto: Vladimir Gerdo/Sputnik/AP/TT

Omröstningen hölls i den egyptiska huvudstaden Kairo och hölls några dagar efter att utrikesministrarna från Syrien, Jordanien, Saudiarabien, Irak och Egypten samlades i Jordaniens huvudstad Amman för att föra diskussioner om och med representanter för den syriske presidenten Bashar al-Assads regim.

President al-Assad har länge varit isolerad politiskt i regionen på grund av det långa inbördeskriget i Syrien, som hittills har krävt över en halv miljon människors liv och föregicks av presidentens brutala försök att slå ner demonstrationer i landet. Mötet i Amman syftade till att försöka bjuda in landet i den arabiska värmen igen.

Annons

Senast Syrien deltog i ett av Arabförbundets toppmöten var 2010, året innan inbördeskriget började.

Beslutet att öppna för Syrien inkluderar ett syriskt åtagande till fortsatt dialog med arabiska regeringar för att gradvis nå en politisk lösning på konflikten.

Arabförbundet inrättar samtidigt en kommitté bestående av Saudiarabien, Libanon, Jordanien och Irak för att följa upp utvecklingen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons