Annons

AP-fondchef fick sparken efter aktieköp

Den omstridda aktieaffären som ledde till att Första AP-fondens chef Johan Magnusson fick sparken i helgen ägde rum i maj–juni.
Det handlade om köp av aktier i fastighetsbolaget John Mattson, enligt en promemoria från Första AP-fonden.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Första AP-fondens vd Johan Magnusson har fått sparken efter aktieaffärer. Arkivbild.Foto: Håkan Lindgren/Första AP-fonden/TT

Johan Magnusson tecknade sig privat för John Mattson-aktier efter det att Första AP-fonden gått in som investerare i en börsintroduktion av bolagets aktie, skriver Första AP-fonden i ett pressmeddelande.

Fondens beslut om att delta som investerare i börsintroduktionen hade då fattats av just Johan Magnusson.

Annons

Första AP-fondens avdelning för regelefterlevnad bedömde att Magnusson med sin affär agerat i strid med regelverket som förbjuder en anställd att utnyttja kunskap om fondens placeringar eller handla i instrument där fonden gör affärer.

"Regelverket förbjuder också en anställd som har rätt att lägga order för fondens räkning att samtidigt eller i omedelbar anslutning lägga order för egen räkning", skriver Första AP-fonden.

Enligt en promemoria från fonden anser Johan Magnusson inte att han handlat i strid med regelverket då Första AP-fondens avsikter i börsintroduktionen var offentliggjorda när han tecknade sig för aktier i John Mattson, vars börsintroduktion ägde rum i början av juni.

Fondens styrelse med ordförande Urban Hansson Brusewitz har dock gjort en annan bedömning och i helgen fattades beslut om att sparka Magnusson med omedelbar verkan.

Styrelsen utsåg samtidigt chefsjuristen Teresa Isele som tillförordnad vd och har inlett en rekryteringsprocess för att få en ny permanent chef på plats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons