Annons

Använde sin mamma som sköld – sköts av polis

Brott • Publicerad 3 maj 2019
Mannen sköts med flera skott efter att ha gått till attack mot ambulanspersonal.
Mannen sköts med flera skott efter att ha gått till attack mot ambulanspersonal.Foto: Thomas Johansson/TT

En man som sköts av polis efter att ha attackerat ambulanspersonal i Surte norr om Göteborg åtalas nu för flera brott, skriver .

Det var i mars som sjukvårdare larmades till bostaden i Ale kommun eftersom mannen i 20-årsåldern mådde psykiskt dåligt. Men i stället för att få hjälpa honom blev de angripna.

Annons

En av ambulanssjukvårdarna fick tändvätska sprutad på sig och mannen hotade att tända på. Den andre misshandlades med ett metallföremål i huvudet.

När polisen kom fram uppstod något som liknade en gisslansituation med mannens mamma.

"Han gick med en kvinna framför sig som en sköld", säger en polis i förhör enligt GP.

När kvinnan var ur hans grepp gick han mot poliserna, men stannade inte trots att de skrek på honom. Flera av poliserna avlossade skott, han träffades och vårdades på sjukhus för livshotande skador.

Mannen åtalas nu för två fall av grov misshandel och försök till våld mot tjänsteman mot fyra poliser. Även polisens agerande utreds. Rättegången startar nästa vecka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons