Annons

Ännu ett militärt närmande Sverige – Finland

Försvar • Publicerad 7 februari 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ytterligare ett steg ska tas för att fördjupa Sveriges militära samarbete med Finland. Enligt en lagrådsremiss som lämnades in på fredagen ska regeringen från och med den 1 augusti kunna besluta om att stödja Finland med väpnade styrkor utan att behöva tillfråga riksdagen först. Detta vid kränkningar av finländskt territorium eller annan krissituation, rapporterar SVT Nyheter.

Regeringen ska även kunna begära omedelbar hjälp från Finland vid väpnat angrepp eller kränkning mot Sverige och syftet med det hela är att vinna tid.

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar att om Finland är utsatt för ett väpnat angrepp kommer det även i fortsättningen vara riksdagen som beslutar om svenskt militärt stöd.

– Går man in i en väpnad konflikt mot ett annat land så är risken uppenbar att man är med i ett krig och då krävs det ett riksdagsbeslut, säger Hultqvist till SVT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons