Annons

Annorlunda liv i Algutsboda blev tv-dokumentär

En dokumentär om keramikern Carl Cunningham-Cole i Algutsboda visas i tv i början på nästa år.
Nyheter • Publicerad 18 december 2003
Nästa år visar SVT en film om keramikern Carl Cunningham-Cole i Algutsboda och hans annorlunda liv.
Nästa år visar SVT en film om keramikern Carl Cunningham-Cole i Algutsboda och hans annorlunda liv.Foto: 

Filmen, Masterpiece - The Art of Carl Cunningham Cole, skildrar keramikerns liv och konst och har tidigare sänts i tv i flera andra länder.

Filmaren Johan Robach, som numera bor i Lund, är nöjd.

Annons

- Det känns bra att tv visar filmen nu. Den skulle egentligen ha sänts redan förra julen, men det blev inte av då.

Johan Robach och hans unga filmteam följde keramikern i ett och ett halvt år, filmade honom bland annat i skapandet när han drejade sina stora, tunga fat, och i hans nära kontakt med djur och natur. Tittarna får till exempel se rådjuret Lilian och hennes ungar som till och från "bodde" i konstnärens hus.

- Det är ett tufft liv Carl Cunningham-Cole lever. Han är oerhört skicklig som konstnär, men har tackat nej till ett liv i rampljuset och valt att i stället bo nära naturen på den svenska landsbygden. För det får han betala ett högt pris rent ekonomiskt, säger Johan Robach.

Konstverk blev förstört

Filmen skildrar bland annat när keramikern fick elströmmen avstängd, med följd att ett konstverk som han arbetat med i åtta månader förstördes.

Johan Robach, som blev intresserd av Carl Cunningham-Cole redan som ung, fascinerad av ett av hans konstverk i föräldrahemmet, har ändå valt ett positivt perspektiv, säger han.

- Jag har försökt släppa så mycket som möjligt av det svenska svårmodet och göra en film som kan inspirera folk. Carl Cunningham-Cole har ju andra värden i sitt liv, något som många människor känner har gått förlorade i dag, tror Johan Robach, som är 30 år och nu håller på och skriver manus till en ny film.

Filmen Masterpiece sänds i tv den

9 januari.

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons