Annons

Annika Sandén får Stora historiepriset

Litteratur • Publicerad 3 juni 2019
Annika Sandén är docent i historia vid Stockholms universitet. Pressbild.Foto: Martin Alvehus

Forskaren och författaren Annika Sandén får Stora historiepriset, som delas ut av Sörmlands museum. Hon har bland annat skrivit böckerna "Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal" och "Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600".

"Med starkt engagemang för individuella livsöden och maktstrukturer i historien belyser Annika Sandén förhållandena för marginaliserade grupper som brottslingar, bödlar, tiggare och fattighjon under svensk stormaktstid", lyder en bit av motiveringen.

Annons

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris med en prissumma på 50 000 kronor. Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kultur- och fritidsnämnd till en person som, "utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat till en vidare krets så att intresset för ämnet ökat".

Prisutdelningen äger rum den 18 september på Sörmlands museum i Nyköping.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons