Annons

Ann Linde lurad av ryska skämtare

Två kända ryska bluffmakare har gjort sig kända genom att ringa upp internationella makthavare, utge sig för att vara andra personer och lägga ut resultatet på nätet. Nu har också utrikesminister Ann Linde (S) drabbats, skriver .
Politik • Publicerad 1 augusti 2021
Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett utrikesministermöte i Bryssel i juli.
Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett utrikesministermöte i Bryssel i juli.Foto: Wiktor Nummelin / TT

I en länk, som lades ut på Youtube i fredags, samtalar Linde i tio minuter med ryssarna. De har utgett sig för att vara Julia Navalnaja, hustru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj samt Navalnyjs nära medarbetare, Leonid Volkov.

I samtalet diskuterar Linde bland annat hjälp till det ryska civilsamhället och EU-sanktioner mot Ryssland på grund av regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Rutinerna "inte tillräckliga"

Annons

Linde avböjer att kommentera bluffen men enligt UD:s presstjänst ägde samtalet rum efter en officiell förfrågan.

"Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet", skriver UD:s presstjänst till Expressen. Man uppger också att ”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats”.

De båda ryssarna, kända under artistnamnen Vovan och Lexus, har varit aktiva i tio år. De har bland annat lurat politiska ledare som den franske presidenten Macron, turkiske presidenten Erdogan och Kanadas premiärminister Trudeau.

Går Putins ärenden

De båda "skämtarna" anses av många gå Kremls och Vladimir Putins ärenden och den ryska nyhetsförmedlaren Sputnik var också snabb att ta upp ett av Lindes uttalanden, om gasledningen Nordstream 2. I samtalet säger hon att EU aldrig kommer att införa sanktioner mot den ryska gasledningen.

Enligt brittiska BBC framträder Vovan och Lexus ofta i rysk tv och deras verksamhet rapporteras med positiv attityd. Innehållet i deras konversationer med makthavare "tas ofta ur sitt sammanhang eller misstolkas på annat sätt i rysk tv. . . för att ofördelaktigt porträttera Moskvas geopolitiska motståndare", skriver BBC enligt Expressen.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt forum där samtalet ägde rum.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons