Annons

Anmälda annonsbedrägerier har fördubblats i år

I år har polisen fått in dubbelt så många anmälningar om annonsbedrägerier jämfört med första halvåret i ifjol, rapporterar . Polisen vill nu varna allmänheten om problemen.
Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2021
Dubbelt så många har anmält annonsbedrägerier i år, mot samma period förra året. Arkivbild.
Dubbelt så många har anmält annonsbedrägerier i år, mot samma period förra året. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ett vanligt sätt som bedrägerierna går till på är att köparen säger att de inte har exempelvis betaltjänsten Swish, utan att de vill betala via banköverföring – men alltid via en annan bank än den säljaren har. Köparen visar upp en bild på överföringen, men när varan har skickats kan köparen sedan makulera sin betalning, som ännu inte gått igenom.

En som utsatts för annonsbedrägeri är Linnea Bergström som sålde sin klocka på en hemsida.

Annons

– Jag fick en jättekonstig känsla, att någonting inte kändes riktigt rätt. Nu hade han fått klockan och jag kollade på mitt konto och såg ingenting, då kände jag att "nu har jag blivit lurad", säger hon till Ekot.

Rådet från polisen är att aldrig skicka en vara utan att pengarna har kommit fram på kontot. De varnar också för köpare som försöker stressa fram affären, något som är vanligt vid bedrägerier.

– Vi väljer ju mer och mer att umgås, att köpa och göra affärer digitalt. Då måste vi också lära oss att vara digitalt vakna och kritiska, säger Björn Seth, utredare på polisens nationella bedrägericentrum.

Fakta: Så skyddar du dig från annonsbedrägeri

Polismyndigheten har tagit fram tips för den som köper något av en privatperson:

Var vaksam om säljaren stressar dig att slutföra affären.

Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.

Använd säkra betalningsvägar där säkerhetsföretaget skickar uppgifter till säljaren att pengarna har kommit in och sedan skickar pengarna till säljaren när du har bekräftat att varan kommit fram.

Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.

Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons