Annons

Ändring på gång i Kazakstans grundlag

Ett förslag om att justera Kazakstans grundlag ser ut att bli verklighet efter söndagens folkomröstning.
Tidigare ledaren Nursultan Nazarbajev får i så fall mindre inflytande över politiken. Förslaget får också kritik.
Kazakstan • Publicerad 5 juni 2022
En kvinna röstar under söndagens folkomröstning i Kazakstan.
En kvinna röstar under söndagens folkomröstning i Kazakstan.Foto: Vladimir Tretjakov/AP/TT

Enligt vallokalsundersökningar går ja-sidan mot en klar seger i folkomröstningen, med minst 74 procent av rösterna.

Folkomröstningen kommer i kölvattnet av oroligheterna i januari månad, som började med fredliga demonstrationer men slutade med att över 230 personer fick sätta livet till. Detta då kazakiska styrkor tillsammans med soldater från den Rysslandsledda militäralliansen ODKB brutalt slog ned dem.

Annons

Sittande presidenten Kasym-Zjomart Tokajev, som ligger bakom folkomröstningen, säger att förändringarna skulle innebära att presidentpostens makt minskar och parlamentets ökar.

Samtidigt höjs kritiska röster, som anser att förändringarna endast är ämnade att "legitimera" Tokajevs regim.

– Det här är en formalitet för att cementera det nuvarande ledarskapets position. Det kommer inte att bli någon skillnad, säger en 46-årig man i huvudstaden Nur-Sultan som inte tänker rösta.

Nazarbajev styrde Kazakstan med järnhand i 29 år innan hans handplockade efterträdare Tokajev tog över 2019. Trots det behöll Nazarbajev sin titel som "Nationens ledare", vilket gav honom brett inflytande över politiken i landet.

Enligt förslaget, som alltså ser ut att röstas igenom, skulle Nazarbajev förlora den statusen och dessutom skulle hans släktingar förbjudas från att inneha regeringsposter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons