Annons

Damtränaren: "Snart vinner Ebba"

Ebba Andersson pressade Therese Johaug rejält i Faluns masstartslopp.
Först i den sista stora backen fick hon ge sig och blev tvåa.
Skidor • Publicerad 9 februari 2020
Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Även Therese Johaug är medveten att ett tronskifte kan komma snabbare än anat:

– Både Ebba och Frida (Karlsson) kommer framöver och jag gjorde ett bra lopp. Men vi ska komma ihåg att masstart och fristil är lite annorlunda än tävling med individuell start. Det är en fördel att hänga och gå på rygg, säger Johaug.

Annons

Få har lyckats hota norskan i vinter. Ingen kunde heller stoppa henne från att ta sin femte raka distansseger när hon körde hem masstarten över tio kilometer i Falun.

"Ingen respekt"

Trots det bjöds publiken på en av säsongens mest spännande distanslopp på damsidan och Ebba Andersson gav ett styrkebesked som imponerande på Magnus Ingesson.

– Ebba hade ingen respekt och kunde ta förningar. Hon var offensiv hela tiden och gjorde verkligen vad hon kunde. Riktigt bra.

Ingesson fortsätter:

– Nu är hon nära sin första världscupseger. Den kommer, nu är det bara tiden som fattas. Kom ihåg att Ebba fortfarande är ung.

Samtidigt var Ebba Andersson mest cool av alla efter loppet och sade bestämt:

– Jag har inte vunnit något världscuplopp i min karriär och det är något som jag strävar efter. Men i dag räckte det inte till mot slutet. Då får man vara en nöjd tvåa.

Saknade kraft

Det var Ebba Andersson som satte färg på loppet genom sin offensiva åkning under de tio kilometerna. När sedan Therese Johaug drog upp tempot på det sista av de fyra varven kunde bara Ebba Andersson hänga med.

– Då kunde jag hänga med henne på ett bra sätt. Men när hon lade in ytterligare en växel i sprintbacken hade jag inte krafterna att kunna gå med.

Många i Falun hade hoppats på en spurt och en svensk seger.

Annons

– Det är jättesvårt att spekulera i hur det hade gått i en spurt. Därför tycker jag att vi låter bli att göra det, säger Ebba Andersson.

Men faktum kvarstår. Publiken såg att Therese Johaug är möjlig att slå i ett distanslopp. Det signalerade även hennes landslagskollega Heidi Weng, som blev trea.

– För min del behöver jag många tävlingar för att komma i form. Det handlar nog om att vi andra tjejer blir allt bättre mot slutet av säsongen, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons