Annons

Hultqvist: Ryska kraven är oacceptabla

Statsminister Magdalena Andersson har i dag samtalat med Natos generalsekreterare om Rysslands militära styrkeuppbyggnad och det spända läget vid Ukrainas gräns.
Politik • Publicerad 7 januari 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Bilden togs vid en pressträff tillsammans med Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov med anledning av Reznikovs besök i Sverige i december. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Bilden togs vid en pressträff tillsammans med Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov med anledning av Reznikovs besök i Sverige i december. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.Foto: Kenzo Tribouillard/AP

Under fredagen samlas utrikesministrarna i försvarsalliansen Nato för ett extra möte om läget i Ukraina, lett av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Bakgrunden är att Ryssland under senhösten samlat tiotusentals – enligt vissa bedömare omkring 100 000 – soldater vid ukrainska gränsen. Ryssland har också bland annat ställt krav på att fler länder inte ska få ansluta sig till Nato.

Annons

Under förmiddagen diskuterade Magdalena Andersson (S) och Jens Stoltenberg den spända situationen, vilket statsministern efteråt kommenterade på Twitter:

"Tack Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för vårt samtal om vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och fördjupa partnerskapet mellan Sverige och Nato", skriver Andersson.

"Inte förhandlingsbart"

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) har dagens samtal bland annat handlat om Sveriges syn på Rysslands agerande.

– Det vill säga att vi anser att den europeiska säkerhetsordningen ska gälla, att ländernas suveränitet ska respekteras och att vi har fullständig rätt att fatta våra egna säkerhetspolitiska beslut. Vi ser det inte som förhandlingsbart. Sverige är suveränt som stat och vi väljer vilka vi samarbetar med, säger Hultqvist till TT.

Han tillägger:

– Vår ståndpunkt är väldigt klar i det här sammanhanget. De krav som man har riktat från rysk sida är oacceptabla.

TT: Vilka signaler har Nato gett Sverige?

– Jag kan inte se att Nato har några andra uppfattningar än vad vi har från svensk sida. Det är inte förhandlingsbart, enligt de signaler som de har gett, att förändra den europeiska säkerhetsordningen eller att de som organisation ska acceptera att andra reglerar vilka som ska få vara medlemmar.

Varken Nato eller Sverige har heller något intresse av att förändra Sveriges partnerskap, enligt försvarsministern.

"Allvarligt läge"

Hultqvist säger vidare att säkerhetsläget har försämrats över tid.

Annons

– Självklart är det ett allvarligt läge då man från rysk sida kräver en förändring av hela den europeiska säkerhetsordningen och där man dessutom har ett förhållningssätt gentemot andra nationer som strider mot internationell lag och folkrätt.

TT: Påverkar situationen den svenska beredskapen?

– Försvarsmakten har vidtagit åtgärder under jul och nyår och har ständigt en beredskap för att vidta åtgärder om man bedömer att det behövs.

Hultqvist vill dock inte gå närmare in på vilka åtgärder det handlar om men tillägger att det rör både marina styrkor, markförbanden, luftförsvaret och cyberdimensionen.

"Ett bra samtal"

Magdalena Andersson förde under torsdagen även samtal med Finlands president Sauli Niinistö. Enligt Peter Hultqvist förekommer det att Finland lyfts fram för att väcka debatt om ett svenskt Nato-medlemskap, men han betonar att även grannlandets linje ligger fast.

– Det finns inga signaler från finsk sida som tyder på att de står inför en snabb förändring där de skulle ansöka om Nato-medlemskap, säger Hultqvist.

Även Jens Stoltenberg har uttalat sig på Twitter och skriver att han har haft ett "bra samtal med Sveriges statsminister Magdalena Andersson om Rysslands militära uppbyggnad och europeiska säkerhetsfrågor".

"Sverige är en uppskattad Nato-partner och vi stödjer varje nations rätt att fritt välja sina egna säkerhetsöverenskommelser", skriver Stoltenberg.

Under nästa vecka ska representanter från Ryssland i tre separata möten träffa representanter från USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons