Annons

Statsministern: Försvaret inget särintresse

Försvarsmakten kan hoppas på mer pengar i år för att rusta upp i ett försämrat säkerhetsläge.
Försvar • Publicerad 9 februari 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) kör stridsbåt 90 under ett besök på Berga örlogsbas i Haninge.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kör stridsbåt 90 under ett besök på Berga örlogsbas i Haninge.Foto: Anders Wiklund/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) kliver av stridsbåt 90 under ett besök på Berga Örlogsbas i Haninge på onsdagen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kliver av stridsbåt 90 under ett besök på Berga Örlogsbas i Haninge på onsdagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) inspekterar materiel som tillhör kustjägarbataljonen och attackdykarna vid sitt besök på Berga Örlogsbas i Haninge.
Statsminister Magdalena Andersson (S) inspekterar materiel som tillhör kustjägarbataljonen och attackdykarna vid sitt besök på Berga Örlogsbas i Haninge.Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson (S) valde att göra sitt första fysiska statsministerbesök ute i landet på Berga örlogsbas. Hon underströk att det inte är någon slump och pekade på Ryssland.

– Vi ser att hotet mot Ukraina kvarstår och också hotet mot hela den europeiska säkerhetsordningen, säger Andersson.

Annons

De ryska kraven på säkerhetsgarantier hotar bland annat de militära samarbeten med andra länder, inte minst USA, som Sverige byggt upp på senare år.

– I Sverige bestämmer vi själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka länder vi väljer att samarbeta med, säger Andersson.

Mer pengar

Regeringen ska ha överläggningar med riksdagspartierna i försvarsberedningen nästa vecka. Då ska resurser för att skynda på den svenska upprustningen diskuteras.

– Det handlar om att se om saker kan göras för att stötta försvaret här och nu, säger Andersson.

På Berga meddelade statsministern att Försvarsmakten och Försvarets materielverk nu får i uppdrag att till den 24 februari redovisa vilka tidigareläggningar av planerade försvarssatsningar som går att göra.

– Det är viktigt att göra den typen av avvägningar. Här ska inte skjutas från höften, säger statsministern.

I den försvarspolitiska debatten har brist på ammunition nämnts. Anderson hänvisar frågor om ammunitionsbrist till ÖB, men säger:

– Naturligtvis finns det ammunition i Sverige. Det finns en del uppgifter som florerar som inte stämmer helt med verkligheten.

Inget omedelbart hot

Tanken är att extra anslag ska finnas med i regeringens vårändringsbudget för 2022. Den läggs fram i riksdagen i mitten av april.

Moderaterna vill att försvarets upprustning stärks med tre miljarder kronor i år. Andersson vill inte gå in på om den summan är rimlig.

Annons

– Både Sverige om Europa befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge och i det läget kommer jag som Sveriges statsminister inte att förhandla via media, säger Andersson.

TT: Hur oroad är du för att Sverige ska dras in i en militär konflikt?

– I riksdagens försvarsbeslut är man tydlig med att det inte går att utesluta ett militärt hot mot Sverige, men det är heller inte så att vi ser något omedelbart hot, säger Andersson.

På frågan om hur god Sveriges beredskap är, ger statsministern inte ett rakt svar.

– Den har ju förstärkts betydlig de senaste åren. Vi har kunnat bygga ut det svenska försvaret på ett rejält sätt.

Som en sportbil

Andersson var tidigare finansminister. Hennes roll var då att väga olika samhällsintressen emot varandra när anslagen i budgeten skulle fördelas. Som statsminister säger hon:

– Att skydda svensk demokrati och vårt självbestämmande, det är inte ett särintresse. Försvaret är ett allmänintresse och totalförsvaret en angelägenhet för hela vårt land.

På Berga fick statsministern en lägesbild av marinchefen och olika förbandschefer. Andersson åt också lunch med värnpliktiga och fick prova på att köra stridsbåt 90, som använts av bland annat kustjägarna.

Statsministern tryckte gasen i botten. Maxhastigheten är 48 knop.

– I de här väderförhållande var det inte särskilt svårt. Det är också en båt som svarar rejält när man svänger. Det är mer som att köra sportbil än lastbil, säger Andersson.

Fakta: Försvarsbeslutet 2021–2025

En ny krigsorganisation med 90 000 befattningar 2030

Armen förstärks med en en tredje brigad i Skåne

En reducerad brigad i Stockholmsområdet

En förstärkt mekaniserad bataljon på Gotland

Fem lokalförsvarsskyttebataljoner, varav en på Gotland

Artilleriet utökas från 24 till 72 fälthaubitsar i sex artilleribataljoner

Stridsfordon och stridsvagnar ska uppgraderas.

80–100 stridsflyg fördelas på sex stridsflygdivisioner

De ska utrustas med nya jaktrobotar och sensorer

Långdistansrobotar för markmål ska anskaffas

Marinens ubåtar ökar från fyra till fem, två av dem kommer att vara av senaste modell

Sju korvetter behålls, men moderniseras och byts ut

En ny grundorganisation i fredstid införs

Fem regementen och en flygflottilj återinrättas från 2022, men fullt verksamma efter 2025. Det rör sig om A 9 Kristinehamn, I 13 Falun, I 21 Sollefteå, Amf 4 Göteborg och F 16 Uppsala

Utbildningsfilial i Östersund ingår i I 21.

Källa: Försvarspropositionen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons