Annons

KI: Välfärden klaras utan skattehöjningar

Den åldrande befolkningen gör att välfärden behöver 90 miljarder mer, enligt regeringen.
Pengarna finns, enligt Konjunkturinstitutet.
Ekonomi/Politik • Publicerad 12 juni 2019
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar finansdepartementets nya analys av behoven i välfärden.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar finansdepartementets nya analys av behoven i välfärden.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livslängden har ökat till i snitt 83 år och antalet återstående hälsosamma år efter 65 har lyft i Sverige. Vi toppar denna liga bland OECD-länderna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är framför allt 40-talistkullarna som blir lite äldre.

Annons

Det är det positiva. Men det kostar. Välfärden behöver byggas ut, med mer resurser och personal. Rekryteringsbehovet under kommande år beräknas till 80 000 personer. Fram till 2026 behöver över hälften av dem som får jobb välja de här yrkena. 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler behövs för att täcka behoven av vård och omsorg, enligt finansdepartementets kalkyler.

90 miljarder saknas

För att klara det behövs 90 miljarder kronor ytterligare i en nivåhöjning, eller i runda slängar 10 000 kronor per svensk, fram till 2026 för att bevara dagens kvalité i vård och omsorg med dagens skattenivåer. Något utrymme för skattesänkningar finns inte, enligt Magdalena Andersson.

TT: Behövs skattehöjningar?

– Det återstår att se, det behöver vi titta på framöver, säger Andersson.

Kommunsektorns intresseorganisation SKL och dess ordförande Anders Knape (M) delar regeringens bedömning, och att det är gemensamt ansvar för staten, kommunerna och regionerna. Också Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har samma åsikt, att kommuner och regioner står inför stora utmaningar framöver.

– Men det gäller att prioritera ännu bättre. Vi måste våga säga nej om vi ska prioritera de viktigaste kärnuppgifterna i välfärden, säger hon och nämner ineffektiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder och byggsubventioner som saker som kan tas bort.

Finansierar sig självt

Statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz pekar på att kalkylen är i underkant. Det behövs förmodligen mer, enligt myndighetens egna beräkningar. Å andra sidan är det ingen fara på taket. Om regeringen inte gör några andra prioriteringar under perioden så skapas automatiskt överskott i de årliga statliga budgetarna på i storleksordningen de nödvändiga tillskotten, med oförändrat skatteuttag, enligt Hansson Brusewitz.

Fast Socialdemokraternas ungdomsförbund går längre.

"Svensk politik kan inte handla om att med nöd och näppe upprätthålla dagens bristande kvalité i välfärden. Magdalena Andersson borde vara tydlig och ärlig med att skatterna måste höjas för de rikaste om vi ska ha råd att trygga välfärden", skriver SSU-basen Philip Botström i en kommentar till TT.

Jobbigast på landsbygden

Och att det behövs mer pengar till kommunerna framöver för att klara välfärden, verkar de flesta vara överens om. Både Svantesson och finansministern ser att många mindre kommuner, som kanske har de tuffaste utmaningarna, har svårt att höja skatten ytterligare.

Annons

Andelen invånare över 80 år skiljer sig åt mellan olika delar i landet, vilket gör att storstäder måste hjälpa glesbygden att hantera problemet, enligt Andersson och pekar på översynen av skatteutjämningssystemet.

– I landsbygdskommuner kommer mer än tio procent att vara över 80 om tio år, i storstäderna kommer det vara fem procent, säger finansministern.

Rättad: I en tidigare version angavs fel medellivslängd samt ett fel angående finansieringsbehovet.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons