Annons

Anders och Måns är tv-höstens friskaste fläktar

Vad roligast i tv för tillfället? Är det möjligen Parlamentet, Snacka om nyheter, färska succén Time out eller kanske någon av alla dessa amerikanska humorserier som rullar utan synbart slut?
Icke sa Nicke!
Nyheter • Publicerad 17 december 2003

Vad roligast i tv för tillfället? Är det möjligen Parlamentet, Snacka om nyheter, färska succén Time out eller kanske någon av alla dessa amerikanska humorserier som rullar utan synbart slut?

Icke sa Nicke!

Annons

Vinnare utan nämnvärd konkurrens är Anders och Måns, SVT:s fynd i det kompakta höstmörkret. Synd bara att det snart är slut. På fredag handlar det om grand final för dessa totalt repsektlösa gossar som ständigt hittar galna infallsvinklar

i humorns labyrinter. Allt blir väl i sanningens namn inte lyckat - men träffarna är tillräckligt många för att göra programmet till lysande tv-underhållning. Roligast på länge.

Säkert är det många som har svårt att ta till sig deras lätt absurda humor, fyllda av frivolter och hisnande nonsensvinklingar. Men vi som gillar det har gottat åt oss välspäckade halvtimmesprogram som bevisat att det fortfarande finns utrymme för nytänkande i en kvävd humoristisk värld.

Anders (Johansson), 29, från Linköping och Måns (Nilsson), 26, från Lund är egentligen rena radioprodukter som planterats om i televisionens trädgård. De började redan för sex år sedan sända lokalradio i Lund, där de träffades. 1998 växte radioengagemanget när de tillsammans med några kompisar började göra Wallraff i P3. Men det riktigt stora genombrottet kom med Så funkar det, också i P3. Anders och Måns satt och gav svar på bagatellartade problem (har flygplan tuta?) och blev för många radions nya hjältar. Programmet är fortfarande det mest avlyssnade i P3.

Och eftersom televisionen - i sin ständiga jakt på nya talanger - brukar finkamma radion, var det inte så konstigt att Anders och Måns upptäcktes och erbjöds flytta över sin galenskap till tv-mediet. Allrahelst som televisionens egna försök att skapa gångbara profiler tycks gått i sin.

Så fick vi hastigt och lustigt ett par friska fläktar som maximalt förmått att utnyttja att de hastigt och lustigt förärats en betydligt större publik. Det är de värda.

Trist bara att det är finaldags på fredag. Fast med tanke på den uppenbara brist på humoristisk fräschör som länge rått i televisionen, förutsätts att det blir en fortsättning. Talanger som Anders och Måns får inte tappas bort ens i neddragningarnas tidevarv.

Vi ska också passa på att utbringa ett fyrfaldigt leve, åtminstone symboliskt, för Lilla Sportspegeln i Sveriges television. Programmet fyllde 20 år häromkvällen.

Lilla Sportspegeln växte, som barnens alterntiv, fram i skuggan av den dåvarande Sportspegeln. Sågs väl från början mest som en utvecklingsplats för tv:s unga sportfolk, men har efterhand växt till sig och hittat sin egen profil. I dag är Lilla Sportspegeln ett genomarbetat program, för tillfället styrt med fast hand av Marie Lehman och Fredrik Berling.

Fortfarande lever man väl lite i skuggan av de stora sportsändningarna. Men där finns en imponerande och till synes uppriktig entusiasm hos programledarna, som följts av stor uppskattning från de unga.

Till sist konstaterar vi att Fyrans så kallade fotbollsexpert Peter Antoine skymtade förbi som ljusprydd Lucia i en av sportredaktionens puffar. Det fattades bara det.

Lars Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons