Annons

Maktpartiet ANC pressat i Sydafrikas val

Sydafrikas styrande parti Afrikanska nationalkongressen (ANC) riskerar ett historiskt dåligt resultat i dagens parlamentsval.
Sedan de tidiga morgontimmarna köar väljare över hela landet för att lägga sin röst.
Sydafrika • Publicerad 8 maj 2019
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa röstade i en skola i Soweto, sydväst om Johannesburg.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa röstade i en skola i Soweto, sydväst om Johannesburg.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Röstningen är i full gång i Sydafrika, där presidenten och ANC-ledaren Cyril Ramaphosa kämpar mot vikande opinionssiffror för sitt parti. ANC har vunnit samtliga parlamentsval sedan apartheidsystemet avskaffades 1994, men riskerar nu att förlora sin majoritet i parlamentet, även om partiet lär få överlägset flest röster.

– Detta är ett val som påminner oss om 1994 . . . och förebådar en ny period, sade Ramaphosa efter att han inför stort och upphetsat pressuppbåd röstat i en skola i Soweto, den berömda förstaden till industrimetropolen Johannesburg

Annons

Presidenten beskrev sig också som "spänt övertygad" om valresultatet, och att man nu röster för den demokrati i som byggts i Sydafrika under 25 år.

Populister går framåt

– Jag är medlem i ANC, men röstade inte på dem den här gången. De måste skärpa sig. Sättet de styr på, vanskötseln av ekonomin... De har tappat sin moraliska kompass, säger den 32-årige byggnadsarbetaren Thabo Makhene, som röstat i Johannesburg, till nyhetsbyrån Reuters.

Betydligt bättre går det för vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF), som på kort tid seglat upp som ett av landets stora oppositionspartier. Partiet har bland annat profilerat sig i den infekterade markfrågan, och vill att staten ska kunna ta över mark utan kompensation till den nuvarande ägaren. Den vita minoriteten äger fortfarande mest mark i Sydafrika.

Från andra sidan utmanas Ramaphosa och ANC av det liberala oppositionspartiet DA, som med sin första svarta ledare Mmusi Maimane ser ut att inta en trygg andraplats.

– Han har lovat oss jobb. Vi vill bli befriade från den här fattigdomen, säger den arbetslösa 48-årigen Moxolo Ggetywa, som lägger sin röst på Maimane, till nyhetsbyrån AFP.

Splittrat parti

Skulle Ramaphosa misslyckas med att vinna en majoritet i parlamentet, vilket ANC haft sedan 1994, kan det öppna för en maktstrid i det splittrade och korruptionsanfrätta partiet.

Vallokalerna stänger klockan 21.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig tidsangivelse för när vallokalerna stänger.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons