Annons

Analytiker: Ukrainsk motoffensiv gör framsteg

Den ukrainska motoffensiven fortsätter. Ryska bloggare börjar medge att den ukrainska sidan verkar ha haft en del framgångar.
Ukraina • Publicerad 5 september 2022
En ukrainsk soldat avfyrar ett vapen i Donetsk.
En ukrainsk soldat avfyrar ett vapen i Donetsk.Foto: Kostiantyn Liberov/AP/TT

Ukrainska styrkor avancerar på flera håll i Chersonregionen och har säkrat ett område i Donetsk, uppger den USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

"Den ukrainska motoffensiven gör bevisligen framsteg i söder och i öst", rapporterar ISW.

Annons

ISW säger sig ha bekräftat att två samhällen befriats, ett i Cherson och ett i Donetsk, vilket ligger i linje med vad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav på söndagen.

Facebook har presidentens stabschef Kyrylo Tymosjenko publicerat en bild på den ukrainska flaggan som hissas i Vysokopillia, ett samhälle i Cherson som ockuperades av ryska styrkor i mars.

ISW:s analytiker bedömer att motoffensivens fart kommer att variera dramatiskt från dag till dag, och att Ryssland lär bombardera befriade samhällen och framryckande ukrainska styrkor intensivt med flyg och artilleri.

Analytikern Samuel Ramani vid den brittiska tankesmedjan RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies) skriver på Twitter att tonen hos ryska användare på plattformen Telegram börjar förändras, och att man på sina håll medger att den ukrainska motoffensiven i söder inneburit taktiska framgångar.

ISW gör samma bedömning, och skriver att det är "första gången som en del militärbloggare har brutit med Kremls optimism om motoffensiven och erkänt ryska motgångar".

På måndagen uppger samtidigt president Zelenskyjs kansli att minst fyra civila har dödats av rysk beskjutning under det senaste dygnet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons