Annons

Amsterdam vill locka med kultur – inte knark

Från ett Disneyland för kissande och knarkande turister till ett resmål känt för sin rika kultur och historia. Den förvandlingen siktar Amsterdam på att göra sedan pandemin har gett lokalinvånarna staden tillbaka.
Nederländerna • Publicerad 10 juli 2021
Det så kallade red light-distriktet i Amsterdam har varit tomt på turister under pandemin. Nu siktar den nederländska huvudstaden in sig på en annan sorts besökare.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Amsterdam tog emot omkring 20 miljoner utländska besökare 2019. På bilden en av stadens många souvenirbutiker.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Amsterdam är bland annat känt för sitt kanalsystem.Foto: Michael Corder/AP/TT

Den liberala inställningen till cannabis och prostitution har länge lockat turister till Amsterdam och dess så kallade red light-distrikt. Och besökarna är viktiga för den nederländska huvudstaden där turismen brukar stå för omkring en tiondel av jobben.

Men de senaste åren har invånarna blivit allt tröttare på oljud, nedskräpning och urinering på gatorna. Strax före pandemin liknade några av dem Amsterdam vid "ett Disneyland för turister".

Balansgång

Annons

Därför såg många de stängda gränserna i coronavirusets spår som ett välkommet avbrott. Ett sällsynt lugn sänkte sig över stadskärnan och invånarna passade på att besöka platser som de har undvikit i åratal. Nu är de inte säkra på att de vill ge staden tillbaka till turisterna på samma sätt som tidigare.

– Amsterdam behöver turister, utan dem skulle inte våra fantastiska museer och restauranger kunna överleva, säger Nicola Theobald, som har bott i centrum i 30 år, till mediebolaget CNN.

– Men det var en bonus att de inte kunde komma hit under pandemin. Inga mer stora grupper som trängdes vid kanalerna och i värsta fall spydde av drinkar och droger. Vi har fått vår stad tillbaka och vi gillar det.

Nederländernas regering började lätta på de flesta virusrestriktioner i april. Nu står en av världens mest välbesökta städer redo att ta emot turister igen. Men nu vill Amsterdam skaka av sig bilden som en partystad där det mesta är tillåtet och istället få besökare att fokusera på stadens kulturella och historiska utbud.

"Kom inte hit"

Kommunfullmäktige har lagt 100 000 euro på en kampanj som belyser kulturarvet och samtidigt meddelar att respektlösa och störande turister inte längre är välkomna.

"Vi vill inte gå tillbaka till det vi såg före pandemin, där massiva folksamlingar i red light-distriktet och stadens nöjesområden orsakade plåga för invånarna", skriver kommunfullmäktige i ett uttalande och fortsätter:

"Besökare som respekterar Amsterdam och folket i Amsterdam har alltid varit välkomna och kommer förstås att vara det i fortsättningen. Men besökare som behandlar våra invånare och vår stad utan respekt är inte välkomna. Meddelandet till dem är: kom inte till Amsterdam."

Kampanjen riktar inledningsvis udden mot brittiska män mellan 18 och 34 år, som överväger en festresa – kanske en svensexa – till den nederländska huvudstaden. De har även varnats i tidigare kampanjer, då de har upplysts om att nedskräpning och urinering på offentlig plats kan leda till böter.

– Kom hit om du har för avsikt att besöka den vackraste staden i världen. Om din avsikt är att supa och bete dig dåligt, iklädd peniskostym, åk någon annanstans, säger Rob Hofland, från partiet D66, till Dutch News.

"En del av Amsterdam"

De senaste åren har stadens styre förbjudit nya hotell och souvenirbutiker och i vissa områden får boenden inte längre hyras ut till turister. Borgmästaren Femke Halsema har också luftat idéer om att förbjuda turister att köpa cannabis i coffeeshops och flytta red light-distriktet från stadens centrum till dess utkanter.

Annons

Men inte alla tror att bannlysandet av respektlöst beteende är rätt väg att gå.

– De fulla turisterna kommer alltid att vara här. De var här redan på 1600-talet när sjömän blev fulla på samma barer, säger 34-åriga guiden Berber Hidma till Thomson Reuters Foundation.

– Det är en del av Amsterdam.

Fakta: Offer för sin egen framgång?

Nederländernas huvudstad Amsterdam har omkring 1,1 miljoner invånare.

Delar av stadens kanalsystem, som byggdes i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet, är världsarvslistat av Unesco. Amsterdam har också över 40 museer, däribland det världsberömda Rijksmuseum.

Amsterdam tog emot omkring 20 miljoner utländska besökare 2019. Omkring 70 procent kom från Tyskland, Belgien och Storbritannien.

Vanligtvis brukar det gå fem turister på varje fast boende i de centrala delarna av staden, enligt regeringens statistik.

Många Amsterdambor framhåller att staden har fallit offer för sin egen framgång, sedan besökarna skräpar ned och för oljud medan hyrorna har skjutit i höjden och drivit bort många lokalbor som inte har råd att bo kvar.

Källa: Nationalencyklopedin, CNN, Thomson Reuters Foundation

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons