Annons

Amnesty kritiserar Turkiet för Khashoggi-fallet

Turkiet • Publicerad 1 april 2022
Demonstration i Istanbul i fjol till journalisten Jamal Kashoggis minne. Arkivibild.
Demonstration i Istanbul i fjol till journalisten Jamal Kashoggis minne. Arkivibild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Amnesty International kritiserar Turkiet för att överväga att lämna ifrån sig rättsfallet gällande mordet på journalisten Jamal Khashoggi till Saudiarabien.

"Genom att göra det lämnar de fullt medvetet över fallet till de som är ansvariga för dådet", säger människorättsgruppens generalsekreterare Agnès Callamard i ett uttalande.

Annons

Åklagare i Turkiet begärde på torsdagen att processen skulle lämnas över. På fredagen sade justitieminister Bekir Bozdag att han ställer sig positivt till begäran, men ett slutgiltigt beslut är inte fattat.

Anledningen till att åklagarna vill föra över målet är att de 26 inför rätta är saudiska medborgare som åtalas i sin frånvaro.

Jamal Khashoggi, en USA-baserad saudisk journalist som hade kritiserat det stränga styret i hemlandet, mördades efter att ha besökt det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Underrättelsetjänster i väst har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som högst ansvarig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons