Annons

Amnesty: Förbjud handel med tortyrredskap

Samhälle • Publicerad 11 december 2020
Amnesty kräver att handel med och användning av elchocksvapen måste regleras. Arkivbild.Foto: NATI HARNIK/AP/TT

Amnesty kräver att handeln med redskap som kan användas vid tortyr förbjuds. Människorättsorganisationen skriver i en rapport att man även kräver en reglering av polisutrustning så att den inte används på fel sätt.

"Det är dubbelmoraliskt och riskerar att bli verkningslöst att förbjuda tortyr samtidigt som handeln med utrustning och verktyg som är speciellt utformad för tortyr, som spikförsedda batonger och fotfängsel, fortgår", säger Madelaine Seidlitz, jurist och sakkunnig inom folkrätt och tortyr på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Amnesty är det vanligt att människor torteras med elchocker och man vill bland annat se ett globalt förbud mot vissa typer av elchocksutrustning. Organisationen påpekar att det finns legitim användning för en del elchocksvapen men att handeln med dem liksom dess användning måste regleras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons