Annons

Amerikanska VM-stjärnan protesterar mot Trump

Den här gången fick hon inte stå på knä.
Det stoppade inte Megan Rapinoe, 33, från att protestera under USA:s nationalsång.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2019
Megan Rapinoe gjorde ett av USA:s mål mot Thailand.
Megan Rapinoe gjorde ett av USA:s mål mot Thailand.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Medan resten av USA:s landslag sjöng med i "The star-spangled banner" inför VM-premiären mot Thailand stod Megan Rapinoe tyst. Att inte sjunga med i nationalsången är knappast unikt, men faktum är att hon gör det av en anledning.

För tre år sedan började den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick ställa sig på knä under nationalsången, som alltid spelas innan NFL-matcher, i en protest mot orättvisorna som drabbar svarta amerikaner. Megan Rapinoe – en av tre lagkaptener i USA:s landslag – var en av flera högprofilerade idrottare som visade solidaritet och tog efter Kaepernick. Men det amerikanska fotbollsförbundet svarade med ett tvång: alla spelare måste stå upp under nationalsången. Därav Rapinoes tystnad innan Thailandsmatchen.

Annons

– Jag kommer nog aldrig att hålla handen över hjärtat eller sjunga nationalsången igen, sade hon till Yahoo i maj.

Megan Rapinoe – som är öppen med att hon är homosexuell – har inte uttalat sig efter VM-aktionen, men har sagt att hennes protest är riktad mot USA:s president Donald Trump.

– Jag känner att det på sätt och vis är en protest att bara vara den jag är och bära den här landslagströjan.

Rapinoe gjorde ett av USA:s mål i rekordsegern med 13–0 mot Thailand.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons