Annons

Amerikanska specialstyrkor samövar i Sverige

Svensk och amerikansk militär övar tillsammans utanför Lidköping. Syftet är att stärka Sveriges förmåga att genomföra gemensamma insatser.
Militär • Publicerad 10 november 2020
Den amerikanska kommenderingschefen under en pressträff på Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs där han informerade om den pågående flygövningen mellan Sverige och USA, där man bland annat flyger en CV-22 B Ospey som är ett lutningsrotorplan.
Den amerikanska kommenderingschefen under en pressträff på Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs där han informerade om den pågående flygövningen mellan Sverige och USA, där man bland annat flyger en CV-22 B Ospey som är ett lutningsrotorplan.Foto: Adam Ihse/TT
– CV-22 B Ospey är ju en annorlunda flygplanstyp som man inte ser vanligen, så det är klart folk är intresserade av det, säger flottiljchefen överste Malin Persson.
– CV-22 B Ospey är ju en annorlunda flygplanstyp som man inte ser vanligen, så det är klart folk är intresserade av det, säger flottiljchefen överste Malin Persson.Foto: Adam Ihse/TT
– Här kommer vi att använda CV22B Ospey på sitt normala sätt för att understödja både svenska och amerikanska trupper, säger den amerikanska kommenderingschefen.
– Här kommer vi att använda CV22B Ospey på sitt normala sätt för att understödja både svenska och amerikanska trupper, säger den amerikanska kommenderingschefen.Foto: Adam Ihse/TT

Det är inte ett flygplan. Och inte en helikopter. Den amerikanska CV-22 B Ospey är någonting mitt emellan, men samtidigt både och.

– Vi kallar det en lutningsrotor. Den kan utföra de uppgifter som ett flygplan kan och de uppgifter som en helikopter kan, säger ledaren för amerikanska 352 Special operation wing forces till TT, som av principiella skäl inte vill uppge sitt namn.

Annons

Han är på plats på F7 i Såtenäs, utanför Lidköping, för att samöva med svenska kollegor en i bilateral övning. Både svenska och amerikanska enheter från marin-, flyg- och markförband deltar. Och dessutom även delar ur USA:s specialförband.

– Vi får öva på vår krigsuppgift på ett lite mer utmanande sätt än vad vi gör dagligdags. Och den extra pålagan med pandemin lägger till ett extra moment. Det är bra för oss. Vi har har den infrastruktur och den kompetens som krävs och det är bra att få ett kvitto på det, säger flottiljchefen överste Malin Persson.

Huvuddelen av övningen kommer att genomföras till sjöss och i luften, främst i södra och mellersta Östersjön men även till viss del på land. Syftet med övningen är att stärka Försvarsmaktens förmåga att snabbt kunna genomföra gemensamma operationer och insatser tillsammans med andra.

– Den svenska gästvänligheten har varit fantastik. De har varit professionella och vänliga. Det ser bra ut för framtiden, summerar majoren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons