Annons

Slukad av val – "Allt jag tänkte på var sönerna"

En fiskare i Massachusetts i nordöstra USA råkade ut för ett äventyr av bibliska mått när han dök efter hummer.
I ett inlägg på Facebook berättar han hur han skopades in i munnen på en knölval.
USA • Publicerad 12 juni 2021
En knölval utanför Alaska. Arkivbild.
En knölval utanför Alaska. Arkivbild.Foto: Michael Penn/AP/TT

"Jag var i hans stängda mun i ungefär 30 till 40 sekunder innan han steg upp till ytan och spottade ut mig", skriver fiskaren Michael Packard.

Han tillägger att han är mörbultad, men inte har några brutna ben.

Annons

För lokaltidningen Cape Cod Times berättar Packard att han först trodde att han hade attackerats av en haj när han fiskade på tio meters djup. Men att han snart förstod att det var något större.

– Jag var helt inuti valen, det var helt svart. Jag tänkte att 'det finns inte en chans i världen att jag klarar det här, jag är körd, jag är dödens'. Allt jag kunde tänka på var mina pojkar, de är 12 och 15 år.

– Jag kände hur jag flyttades runt och jag kunde känna hur valen klämde till med musklerna i munnen, berättar Packard.

Sköts ut

Packards fiskarkompis berättar hur han såg hur vatten sprutade när valen efter en stund kom upp till ytan och Packard sköts ut i havet.

– Jag såg ett ljus, och han (valen) började kasta huvudet från sida vid sida och sedan var jag helt plötsligt ute (i vattnet), beskriver Packard.

Jooke Robbins, som leder avdelningen för knölvalsstudier vid Center for coastal studies i Provincetown, Massachusetts, säger att hon inte tvivlar på att berättelsen stämmer.

– Jag tror inte att det är en bluffhistoria eftersom jag känner de inblandade, säger hon till AFP.

Viktigt att hålla avstånd

Hon berättar vidare att hon aldrig hört talas om något liknande och att Packard troligtvis "bara var på fel plats vid fel tidpunkt". Knölvalar är inte aggressiva djur, säger hon, speciellt inte mot människor.

– När de fångar fisk ... störtar de framåt, öppnar munnen och slukar fisk och vatten väldigt snabbt, säger hon och lägger till att de har stora munnar, men att halsen är så smal att de inte skulle kunna svälja en människa, säger hon.

Troligen handlade det om en ung knölval, enligt fiskarna var den av "medelstorlek". Även om alla detaljer kring händelsen inte är helt klarlagda är ett tydligt budskap klart enligt Robbins:

Annons

– Det är viktigt för människor att vara uppmärksamma. Och när man ser en val, håll ett bra avstånd. Det är verkligen viktigt att ge valarna utrymme.

Fakta: Knölval

Knölvalen är en fenval, som blir 11–18 meter lång och kan väga upp till 40 ton. Namnet kommer från de tydliga knölar som den har på bröstfenorna, nosen och underläppen.

Den livnär sig på fisk och små kräftdjur, främst krill.

Knölvalar kommunicerar över stora avstånd med sin sång. De olika bestånden har olika dialekter. På kortare avstånd kan valarna signalera med kraftiga plask, då de hoppar upp högt över vattenytan.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons