Annons

Ambitiös arrangör jubilerar

Det står som ett monument över att förhållandevis stora ambitioner faktiskt fungerar i en omgivning där egentligen bara det blygsamma och småskaliga.
Nu fyller ungdomsgården och konsertarrangören Mejeriet i Nybro 15 år.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2008
Anders Svensson tror att det är mångsidighet och lyhördhet som gjort Mejeriet så framgångsrikt.Foto: Paul Madej

Mejeriets Anders Svensson drar fram en låda med reklamblad och flyers om de artister som spelat på stället sedan scenen invigdes för tolv år sedan.

Det är en hel del. Mejeriet har växt ur Nybros kostym – det står klart snabbt. I en tid där större arrangemang i allt högre utsträckning förläggs i de större städerna, erbjuder Mejeriet något speciellt. Där liknande musiksatsningar i Kalmar havererat – trots en potentiell större publik – jubilerar Mejeriet som en mycket pigg och allsidig 15-åring. Här har det bjudits på allt från proggrock à la Mikael Wiehe till hiphop och skatakter från Karibien.

Annons

Och allt fick en början då dåvarande fritidsgårdens hyreskontrakt på Pastellen blev uppsagt. Den vilda jakten på nya lokaler som då inleddes, fick ett lika hastigt men lyckligt slut när man hittade Mejeriet. Lokalerna var perfekta för ändamålet och lätta att bygga om efter egna önskemål.

– När vi kom hit var det meningen att ungdomarna själva skulle driva ett ungdomskafé. Men det blev inte så väldigt mycket av det där utan man kan väl säga att det var mer önskemål än efterfrågan. Det blev så att vi i personalen tog över, och vi var inne väldigt mycket på kultur och musik. Vi ville bygga upp en musikverksamhet på något sätt, säger Anders Svensson.

Så blev det. Men det var långt från någon succé direkt från ruta ett. Satsningarna de första tre-fyra åren var relativt stora. Resultaten det omvända.

– Då började vi bygga mer underifrån med lokala band som hade mer lokal förankring. Vi märkte direkt att när vi hade den grunden kunde vi bygga på med större satsningar.

Kalla det vändpunkt, kalla det trendbrott eller kalla dem bara Loosegoats. Det var i alla fall en konsert med dem, tillika Christian Kjellvanders före detta band, som fick skeppets slagsida att hävas.

– Det var den konserten som bröt barriären på något sätt. Sedan hade vi även Eskobar med en jättekonsert precis när de slog igenom och det hjälpte också till.

Dryga decenniet senare har Mejeriet hittat sin nivå och är ett föredöme för många andra mindre konsertarrangörer.

– Man måste våga vara ambitiös, det är viktigt. Sedan handlar det väldigt mycket om kontakter, och då inte bara om artister och deras managers utan från alla möjliga håll och kanter. Kanske sitter busschauffören till det där jazzbandet inne med en hel del kunskap och kontakter som det är lätt att missa.

Jazz, punk, poesi och teater är olika typer av kulturinslag som passerat revy på Mejeriets scen, och just mångsidigheten och lyhördheten som nu genomsyrar verksamheten tror Anders Svensson är nyckeln till framgång.

– Det gäller ju att verkligen lyssna av läget och kolla med ungdomarna vad som det lyssnas på för tillfället. Det är det viktigaste. Sedan lär man sig mycket på resans gång också och vi har försökt utvecklats under tiden. Vi har varit mycket i Hultsfred och pratat med Rockparty och har också besökt Emmabodafestivalen och Mönsterås.

Annons

Vilken är drömbokningen?

– För egen del skulle jag vilja säga The soundtrack of our lives. Sedan var det väldigt kul när Mikael Wiehe var här och honom skulle jag gärna se här igen, säger Anders Svensson.

Tobias Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons