Annons

Ambassadören: Vi vet hur man skyddar civila

"Ren propaganda", säger Etiopiens ambassadör i Sverige om uppgifter om att strider fortfarande pågår i Mekele i Tigray.
Själv hävdar Deriba Kuma Heiy att regionhuvudstaden nu är under regeringens kontroll och att flygbombningarna inte drabbat civila.
Etiopien • Publicerad 1 december 2020
Etiopiens ambassadör i Sverige, Deriba Kuma Heiy.
Etiopiens ambassadör i Sverige, Deriba Kuma Heiy.Foto: Henrik Montgomery/TT
Etiopiens ambassadör i Sverige, Deriba Kuma Heiy.
Etiopiens ambassadör i Sverige, Deriba Kuma Heiy.Foto: Henrik Montgomery/TT

Inbördeskriget i Tigray i norra Etiopien har bara pågått en knapp månad, men tusentals personer tros ha dödats. Med kapade telefon- och internetförbindelser till regionen är det svårt för omvärlden att veta vad som verkligen pågår där.

I förra veckan inledde fredspristagaren Abiy Ahmeds regering vad den kallade en slutoffensiv mot regionhuvudstaden Mekele, med omkring en halv miljon invånare. Och i söndags utropade premiärministern seger i striderna mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styr Tigray.

Annons

Regeringen anser att konflikten är över och det är även den bild som ambassadören ger.

Överfulla sjukhus

TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael har däremot hävdat att han och hans militärer befann sig i närheten av Mekele och "stred mot angriparna" senast i måndags.

– De kan säga att kriget fortsätter, men jag tror varken att de har resurserna eller energin att fortsätta strida, hävdar Deriba Kuma Heiy, i en videointervju med TT.

Även Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppger att läget tycks ha varit lugnt i staden i söndags. Men de ger också en bild av överfulla sjukhus med svårt skadade patienter.

Under helgen kom också rapporter om intensiva flygräder mot staden, trots vädjanden från bland annat människorättsorganisationen Amnesty International till regeringen om att inte flygbomba regionhuvudstaden eftersom det skulle kunna drabba de hundratusentals civila hårt.

"Väldigt erfaren" militär

Ambassadören hävdar att regeringen klarar av att skydda civila från bombningar.

– Vi respekterar våra partners åsikter, däribland människorättsorganisationer. Men vi kände till våra mål väl, och vi vet hur man skyddar civila. Attacken riktades inte mot hela staden, utan mot en liten del. Den etiopiska militären är väldigt erfaren och staden är nu i trygga händer, säger ambassadör Deriba.

TT: Hur säkerställer regeringen att inte civila hamnar i skottlinjen?

– De militära målen i Mekele var väldigt tydligt definierade. Armén visste var TPLF:s ledarskikt gömde sig, och det var inte i något tätbefolkat område. Det gick fort att inta staden, vår militär är väldigt effektiv. De har deltagit i fredsbevarande insatser i sex olika afrikanska länder och vet hur man skiljer på militära mål och civila.

Försämrad relation

TPLF ingick fram till nyligen i den regeringskoalition som styrde Etiopien. Efter en schism med Abiy Ahmed och hans nystartade Välståndspartiet (Prosperity Party) drog de sig tillbaka från rikspolitiken, och under hösten har den kraftigt försämrade relationen mellan de två lägren resulterat i den väpnade konflikt som nu pågår i Tigray.

Annons

Afrikanska unionen (AU) har erbjudit sig att medla, men regeringen säger nej.

TT: Varför går ni inte med på medling?

– Premiärministern har bjudit in dem (TPLF) till fredliga samtal, men de har i stället valt att uppvigla till våld och kravaller över hela landet. De har också hållit ett olagligt val, och angrep en militärförläggning som har skyddat regionen i många år. Det är en kriminell och illegitim organisation som regeringen aldrig kommer att samarbeta med. Det finns inga skäl att förhandla med brottslingar.

Regeringen ger bilden att konflikten i princip är över, uppgifter som återigen är svåra att få bekräftade av oberoende källor. Ambassadören talar nu om att ett nytt regionstyre ska installeras i Tigray.

– Nu handlar det om att tillsätta ett övergångsstyre med företrädare för olika partier och delar av civilsamhället, för att administrera och stabilisera regionen. Det nya styret har också i uppdrag att fånga in ledarskiktet i TPLF och se till att de döms, det blir dess viktigaste uppgift.

De många människor som flytt striderna ska kunna återvända hem, enligt ambassadören.

– Regeringen kommer att hjälpa dem som flytt till Sudan att återvända hem, så att regionen kan bli en normal och stabil plats att leva på, säger han.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre, och partiet TPLF, som domineras av tigreaner, har valt att lämna den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

I november 2020 inledde regeringen en militärinsats i Tigray, sedan TPLF-styrkor attackerat en arméförläggning, dödat ett stort antal soldater och tagit med sig vapen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons