Annons

Uppgifter: Stora förluster för ryskt marinflyg

Explosionen på den ryska flygbasen Saky på Krim har orsakat betydande förluster för den ryska flottans marinflyg, skriver det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.
Ukrainas ambassadör i USA varnar för krigströtthet.
Ukraina • Publicerad 12 augusti 2022
Svampformade moln steg över stranden i Saky efter explosionerna i tisdags.
Svampformade moln steg över stranden i Saky efter explosionerna i tisdags.Foto: UGC via AP/TT

Ukraina påstår att nio ryska krigsflygplan förstördes på den ryska flygbasen Saky, medan Ryssland hävdar att inga flyg skadats. Satellitbilder över flygbasen uppges visa att minst sju plan har förstörts och att ännu fler troligen har skadats.

Enligt brittiska försvarsdepartementet rör det sig om minst åtta stridsflygplan av olika modeller som har skadats. Även om själva flygbasen är skadad av explosionerna kan den sannolikt användas fortfarande, skriver departementet i sin senaste uppdatering.

Annons

Orsaken till explosionerna är fortfarande oklar, men det stora svamplika molnen som ögonvittnen sett tyder på att det rör sig om detonationer på minst fyra olika platser på basen, enligt uppgifterna.

Varnar för trötthet

Under torsdagen samlade en givarkonferens i Köpenhamn ihop motsvarande omkring 15 miljarder svenska kronor till förmån till Ukraina. Kriget har snart pågått i ett halvår och kostar mycket pengar för många andra länder än dem som är direkt inblandade i striderna.

Samtidigt varnar Oksana Markarova, Ukrainas ambassadör i USA, för krigströtthet.

– Att tröttna på kriget är inte ett alternativ. Kan man bara säga: 'Okej, låt oss glömma Ukraina och göra något annat'? Svaret är nej, säger Oksana Markarova till nyhetsbyrån Bloomberg.

"Mycket dyrare"

Om Putin inte stoppas kommer han att attackera andra länder i Europa som ingår i Nato, säger hon.

– Och då måste alla kriga, och det kommer att bli mycket dyrare.

Markarova säger dock att hon hittills inte har sett tecken på att stödet för Ukraina är på väg att avta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons