Annons

Ambassadör fortsätter kritisera svenska medier

Fallet med den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai ska inte blåsas upp av svenska medier.
Det säger Sveriges Kinaambassadör, som nyligen kallades upp till UD för sin kritik.
Kina • Publicerad 8 februari 2020
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.Foto: Anders Wiklund/TT

Ambassadören Gui Congyou kallades upp till utrikesdepartementet efter en kartläggning från SVT om att Kinas ambassad utövar påtryckningar på svenska medier för att få dem att ändra sin rapportering om Kina.

Ambassadören har också i flera intervjuer kritiserat svenska medier för falska uppgifter, utan att precisera vilka som är felaktiga.

Annons

När TT under fredagen intervjuade Gui Congyou fortsatte han att hävda att lögner och rykten sprids i pressen och av svenska politiker. Samtidigt har han synpunkter på hur svenska medier bör rapportera om Gui Minhai.

– Vi hoppas att journalister i Sverige inte ska blåsa upp Gui Minhai-fallet, säger han.

Ambassadören upprepade att kinesiska näringslivsdelegationer från och med den 15 november, då kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) delade ut Tucholskypriset till Gui Minhai, ställt in resor där man varit inbjudna till Sverige.

– Det faktum att den svenska kulturministern närvarade vid den här prisutdelningen är skadligt för tilltron mellan våra två länder och kommer att skada de normala utbytena av handel genom våra delegationer, säger Gui Congyou.

Han säger vidare att den svenska regeringen ska behandla fallet med objektivitet och respekt samt inte skapa fler hinder för normala utbyten mellan Kina och Sverige.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons