Annons

Amazonasländer i ny allians mot avskogning

Åtta sydamerikanska länder har på toppmötet i Belém skrivit under en deklaration om att upprätta en allians för att bekämpa avskogningen av Amazonas.
Men miljöorganisationer efterlyser mer konkreta beslut.
Brasilien • Publicerad 9 augusti 2023
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva står värd för toppmötet i Belém.
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva står värd för toppmötet i Belém.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

"Vi har beslutat att upprätta Amazonasalliansen för att bekämpa avskogning, med målet att förhindra att Amazonas når en punkt utan återvändo", säger länderna i den gemensamma deklarationen på tisdagen.

Enligt AFP handlar det om en färdplan på nära 10 000 ord som syftar till att främja hållbar utveckling, stoppa avskogningen samt bekämpa den organiserade brottsligheten som driver den.

Annons

Däremot saknar deklarationen ett gemensamt mål för att få stopp på avskogningen – i stället är det upp till var och en av länderna att sträva efter sina egna bevarandemål, rapporterar BBC.

Höga förväntningar

Förväntningarna har varit högt ställda inför det två dagar långa toppmötet i staden Belém, vid Amazonasflodens mynning, som började på tisdagen. Det är första gången på 14 år som ledarna för de åtta Amazonasländerna – Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela – samlas.

På dagordningen står diskussioner om skydd av regnskogen, där Brasilien vill få med sig resten av länderna på målet om att helt stoppa illegal skövling till 2030. Samtidigt trycker Colombias president Gustavo Petro på för att få de andra länderna att haka på hans löfte om att stoppa all ny oljeexploatering i Amazonasområden.

När det gäller dessa frågor har dock ingen gemensam överenskommelse nåtts – och miljöorganisationer anser inte att den nya deklarationen är tillräcklig för att skydda regnskogen.

– Det är ett första steg, men det finns inget konkret beslut, bara en lista med löften, säger Marcio Astrini, chefssekreterare på organisationen Observatório do Clima, till AFP.

– Planeten smälter, temperaturrekord slås varje dag... det är inte möjligt för åtta Amazonasledare att misslyckas med att få till en deklaration i fet stil om att avskogningen måste vara noll, tillägger han.

Lovat djärva åtgärder

Värd för mötet är den brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva – som gjort skyddet av regnskogen till en av sina profilfrågor sedan han vid årsskiftet tog över efter den högernationalistiske företrädaren Jair Bolsonaro.

Lula lovade innan öppningen att toppmötet ska ta fram djärva åtgärder för att stoppa förstörelsen av världens största regnskog.

– Detta möte utgör ett landmärke. Det kommer att markera en vändpunkt i historien om att skydda Amazonas, sade han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons