Annons

Alarmerande många bränder i Amazonas

Antalet bränder i brasilianska Amazonas var under augusti det näst högsta på ett decennium. Trots förra årets globala uppmärksamhet kring problemet har myndigheterna knappt alls lyckats förbättra situationen.
Brasilien • Publicerad 3 september 2020
Brand på en mark som nyligen skövlats av jordbrukare i närheten av Novo Progresso i delstaten Pará i Brasilien. Bilden är från den 23 augusti.
Brand på en mark som nyligen skövlats av jordbrukare i närheten av Novo Progresso i delstaten Pará i Brasilien. Bilden är från den 23 augusti.Foto: Andre Penner/AP/TT

Ett tjockt dis av svart rök nådde hela vägen till storstaden São Paulo, hundratals mil bort, under fjolårets brandkris. Antalet bränder hade ökat med närmare 200 procent jämfört med augusti året före, till 30 900, vilket väckte en våg av internationell oro och krav på kraftfulla åtgärder för att skydda den hotade regnskogen.

Men trots försäkran från president Jair Bolsonaros regering om att man tar problemet på allvar ser det nästan lika illa ut i år.

Fem procent färre

Annons

29 307 bränder rasade i brasilianska Amazonas i augusti, omkring fem procent färre än förra året, enligt de senaste siffrorna från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe).

Men siffrorna är preliminära, forskare vid Inpe varnar för att de kan behöva korrigeras. Enligt Alberto Setzer vid Inpe kommer siffrorna förmodligen att visa en ökning på en till två procent i augusti jämfört med samma månad förra året. Augusti innebär ofta starten på brandsäsongen i Amazonas då bönder och ranchägare som fällt träd drar nytta av det torrare vädret och sätter eld på dem för att rensa sina marker.

Efter press från omvärlden har Bolsonaro satt in armén i regnskogen för att försöka stoppa illegal skövling och eldande.

"Dåligt planerad"

Men många miljöaktivister är fortsatt skarpt kritiska till den högerradikale presidenten, som samtidigt förespråkar att skyddade delar av Amazonas bör öppnas för gruv- och jordbruksnäringen.

"Statistiken bekräftar misslyckandet för den kostsamma och dåligt planerade insatsen från Brasiliens väpnade styrkor i Amazonas, som Bolsonaroregeringen har satt in i stället för en ordentlig plan mot skogsskövling", skriver organisationen Observatório do Clima i ett uttalande.

"Förra året, väckte bilderna på Amazonas i lågor rubriker världen över. I år upprepar sig tragedin. Trots det vill regeringen skära i miljödepartementets budget nästa år, säger Romulo Batista, talesperson för miljöorganisationen Greenpeace.

Fakta: Amazonas

Amazonas är en region kring Amazonfloden som innehåller världens största tropiska regnskog. Huvuddelen av området ligger i Brasilien, men delar av området finns även i Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam och Franska Guyana.

Flera urfolksgrupper lever i området, men det är glesbefolkat. Det finns även en stor artrikedom i regnskogen.

Sedan slutet av 1900-talet har stora delar av regnskogen avverkats. Bland annat har delar huggits ner för att användas till timmer, områden bränts ner för att ge plats åt odlingar, gruvor och motorvägar och områden översvämmats när man byggt dammar för vattenverk. Den skog som avverkas har små eller inga möjligheter att återväxa.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons