Annons

Amazon-arbetare i USA lyckas bilda fackförening

Amazon-anställda i delstaten New York röstade på fredagen för att bilda en fackförening. Det är första gången som man lyckas organisera sig fackligt vid någon av företagets amerikanska arbetsplatser.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2022
Initiativtagaren Christian Smalls firar med champagne.
Initiativtagaren Christian Smalls firar med champagne.Foto: Eduardo Munoz Avarez/AP/TT

Fackföreningsinitiativet har motarbetats av företaget.

– Vi vill tacka (Amazon-grundaren) Jeff Bezos för att han åkte till rymden, för när han var där uppe värvade vi folk, säger initiativtagaren Christian Smalls till journalister.

Annons

Fackföreningen fick stöd av 2 654 personer (55 procent) medan 2 131 röstade nej till den (45 procent).

Amazon säger att man är besviken över resultatet och överväger att överklaga det. Bland annat säger man att myndigheten National Labor Relations Board (NLRB), vars uppgift är att skydda anställdas rätt att gå samman, haft "olämpligt och otillbörligt inflytande".

Amazon hävdar att ett fackförbund skulle förstöra företagets direkta relation med anställda, utan garantier att anställda får bättre löner eller anställningstrygghet.

Smalls drog i gång initiativet strax efter det att han fått sparken i mars 2020. Han hade då organiserat en protest med krav på att anställda under det första stora covidutbrottet i New York skulle få skyddsutrustning.

Vid en liknande omröstning i delstaten Alabama i slutet av förra året vann nej-sidan knappt. Men det beslutet har överklagats, eftersom ett avgörande antal röster anses osäkra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons