Annons

"Alltid kul att spela för sitt land"

För Rikard Grönborg var det givet att ställa frågan om VM.
Och Loui Eriksson tvekade aldrig att ställa upp.
Ishockey • Publicerad 1 maj 2019
Tvåmålsskytten Loui Eriksson firar segern mot Ryssland tillsammans med fansen i Globen.
Tvåmålsskytten Loui Eriksson firar segern mot Ryssland tillsammans med fansen i Globen.Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Mindre speltid generellt, knappt på isen i powerplay längre och producerar inte lika många poäng som han tidigare har gjort i NHL.

Tillvaron är Loui Erikssons.

Annons

Men bara i Vancouver, för i Tre Kronor har 33-åringen i princip samma ansvarsfulla roll som han alltid har haft.

– Det känns som att jag alltid har haft den här rollen när jag kommit till Tre Kronor, säger han.

– Jag har spelat många år i NHL och har haft den rollen men det är de senaste åren med Vancouver som det har varit lite annorlunda, så det är kul att få chansen att spela powerplay och lite i offensiva zonen.

"Kul att göra mål"

Matchen mot Ryssland, premiären i Carlson Hockey Games, resulterade i två nya mål för Loui Eriksson, vilket innebär att han nu har gjort 32 på 62 matcher.

Dessutom hade han bud på tre.

– Många säger att det kanske skulle ha varit straff men jag vet inte… Det spelar inte så stor roll i en sådan här match. Det var kul att få göra mål och spela och producera, säger han.

Eriksson gjorde 2–1 i powerplay efter 57 sekunder av andra perioden, satte 5–2 6.57 in i tredje och spelade sedan fram till Mario Kempes 6–3 i Rysslands tomma målbur.

Med den poängskörden var det inte konstigt att Rikard Grönborg passade på att hylla Vancouverspelaren.

– Jag tycker han är så här bra, om jag ska vara riktigt ärlig. Jag såg honom i två matcher där borta och han gör alla de här smågrejerna riktigt bra. Nu spelar han inte så mycket i matcherna och får nästan ingen PP-tid alls, och då är det svårare att producera också, säger han.

För förbundskaptenen var det givet att kolla om Eriksson var intresserad av att spela VM i Slovakien.

Annons

– Vi känner att det är en stabil spelare och för mig var det en självklarhet att vi skulle ställa frågan till Loui, och vi är jätteglada att han är här.

"Aldrig nöjd"

Grönborg gillade även mycket av det han såg mot Ryssland. Framför allt uppskattade han spelglädjen, spelet i powerplay och att spelarna verkade känna igen Tre Kronors sätt att spela.

Men han var även tydlig med att spelet som ledde till en 6–4-seger i Globen måste bli bättre till VM.

– Som coach är man ju aldrig nöjd och det finns mycket att jobba på fortfarande, säger han.

– Det var lite inräkningar och sådana saker. Kemin jobbar vi fortfarande med, att försöka hitta kemin med olika kedjor och backpar. Lite tyngre på pucken, lite längre anfall.

Loui Eriksson:

– Att spela de här matcherna är viktiga inför VM, att hitta kemin och spela ihop sig med vissa, säger han.

– Jag tycker vi spelade bra. Powerplay fungerade, boxplay var bra och överhuvudtaget var det så bra det kan bli när vi inte har spelat på ett tag.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons