Annons

Allt färre röstar i utsatta områden

Politik • Publicerad 5 juni 2023
Valdeltagandet skiljer sig, och ett områdes socioekonomiska utmaningar spelar uppenbarligen roll. Arkivbild.
Valdeltagandet skiljer sig, och ett områdes socioekonomiska utmaningar spelar uppenbarligen roll. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

Valdeltagandet minskade förra året mest i områden med stora socioekonomiska utmaningar, skriver Statistiska centralbyrån (SCB) i en rapport.

Dock finns det sex områden med stora utmaningar där valdeltagandet var högre än väntat. Bland dem finns Tjärna Ängar i Borlänge.

Annons

Totalt deltog 84 procent av de röstberättigade i valet hösten 2022, en minskning jämfört med valet fyra år tidigare.

SCB har detaljgranskat hur stor andel som röstade i närmare 6 000 delområden i Sverige, uppdelade utifrån socioekonomin. Det handlar om invånarnas ekonomiska standard, utbildningsnivå samt hur stor andel av dem som har haft ekonomiskt bistånd eller varit arbetslösa.

Granskningen visar att valdeltagandet minskade med 9 procentenheter i områden med stora socioekonomiska utmaningar. I områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar noterade SCB den minsta nedgången i valdeltagandet, 2 procentenheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons