Annons

Allt färre har råd med mat i krisande Libanon

Den fallande valutan i Libanon har medfört att mer än hälften av landets befolkning lever i fattigdom.
En liter mjölk kostar nu lika mycket som en hel matkasse gjorde för två år sedan.
Libanon • Publicerad 15 april 2021
Barn letar efter något av värde i soporna bredvid en marknad i Beirut.
Barn letar efter något av värde i soporna bredvid en marknad i Beirut.Foto: Hassan Ammar/AP

Den libanesiska liran har befunnit sig i fritt fall sedan oktober 2019, då omfattande protester mot korruption och skatteökningar bröt ut i landet.

Enligt al-Jazira, som jämfört priser på matvaror från två av landets största livsmedelskedjor, Carrefour och Spinneys, var det före oktober 2019 möjligt att köpa en liter mjölk, ett kilo tomater, apelsin, gurka, ris och kyckling för sammanlagt 10 000 lira. Nu räcker den summan enbart till mjölken. Priset på 1,5 liter matolja har blivit hela 16 gånger dyrare.

Annons

Medan regeringen håller liran låst till cirka 1 500 per dollar så ger en dollar drygt 12 000 libanesiska lira på den svarta marknaden. Banker har även begränsat möjligheten att göra uttag i dollar, vilket förargat många enligt al-Jazira. I ett försök att stävja den negativa utvecklingen har regeringen också blockerat flera hemsidor för valutaväxling där priserna inte överensstämmer med den officiella kursen.

En rapport från FN-organet Escwa, visade att Libanon förra året hade bland de största ekonomiska klyftorna i världen. Tio procent av befolkningen äger cirka 70 procent av de privata tillgångarna. Drygt halva befolkningen, cirka tre miljoner människor, lever enligt rapporten i fattigdom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons