Annons

Allra-sparare får pengar tillbaka

De som sparat i pensionsbolaget Allras fonder kan räkna med att få pengar tillbaka, rapporterar Expressen.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
Fondbolaget Allra, som tidigare var en del av premiepensionssystemet, snuvade enligt åklagare pensionssparare på minst 137 miljoner kronor. Arkivbild.
Fondbolaget Allra, som tidigare var en del av premiepensionssystemet, snuvade enligt åklagare pensionssparare på minst 137 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Trots Svea hovrätts dom om fängelsestraff för de fyra Allra-profilerna i fjol, pågår i kölvattnet av det havererade pensionsbolaget ännu en jakt. Nu handlar det om jakten på pengar som kan överföras till de omkring 130 000 personer som sparade i bolagets PPM-fonder.

"Vi har fått 100 miljoner kronor från Kronofogden som vi nu kan börja disponera" , uppger Anna Åkesson, senior expert hos Pensionsmyndigheten, till tidningen.

Annons

Det är dock oklart när pengarna når de som tidigare sparat i Allras fonder.

"Vi hoppas att utbetalningarna kan ske under hösten", meddelar Anna Åkesson.

I Allra-härvan fungerade vissa revisionsföretag och banker, som exempelvis SEB, som förvaringsinstitut åt fonder i Allra- koncernen. Pensionsmyndigheten har därför riktat ett krav på SEB på 431 miljoner kronor.

"Vi har förhoppningar om att vi ska få in mer pengar via berörda förvaringsinstitut och revisionsföretag", säger Anna Åkesson till Expressen.

SEB har tillbakavisat kravet från myndigheten. Om parterna inte kan enas om en förlikning hamnar tvisten i Stockholms tingsrätt.

Fakta: Fyra huvudpersoner i Allra-härvan dömdes till fängelse

Allra polisanmäldes för sex år sedan av Pensionsmyndigheten. Enligt myndighetens utredning hade bolaget ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur det gagnat spararna.

I september förra året dömde Svea hovrätt fondbolaget Allras grundare och vd Alexander Ernstberger till sex års fängelse för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Två andra Allra-profiler dömdes till fem års fängelse, en tredje till fyra års fängelse.

Den fällande hovrättsdomen överklagades till Högsta domstolen, som inte gav prövningstillstånd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons