Annons

Allmännyttan: Sänkta byggkostnader lösningen

Det är inte höjda hyror utan sänkta byggkostnader som ska skapa fler hyresbostäder. Det skriver Sveriges Allmännytta och dess byggherreråd i en debattartikel i
Bostäder • Publicerad 2 juli 2021
Allmännyttan vill sänka byggkostnaderna. Arkivbild.
Allmännyttan vill sänka byggkostnaderna. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Skribenterna tar avstamp i punkten om fri hyressättning vid nyproduktion i januariavtalet – som kom att utlösa den nuvarande regeringskrisen.

Flera allmännyttiga bolag anser att det inte är möjligt att sätta högre hyror i nyproduktionen än vad de redan gör. I stället har man identifierat fem särskilt angelägna områden med åtgärder som behöver genomföras för att sänka byggkostnaderna och öka byggandet av hyresrätter i Sverige:

Annons

1. Färre detaljer i detaljplaner ska snabba på hanteringen och minska kostnaderna.

2. En skattereform behövs som gör hyresrätten mindre missgynnad.

3. Industrialiserat byggande ska underlättas.

4. Krav på upphandling enligt lagen om offentlig upphandling ska slopas.

5. Materialneutrala krav kan bidra till skapande och användning av mer prisvärda och klimat­smarta material.

Skribenterna konstaterar att sänkta produktionskostnader "är en av de viktigaste insatser som kan göras för att öka byggandet och möjliggöra rimliga hyresnivåer".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons