Annons

Biden: Målet är att fira 4 juli som vanligt

Alla amerikaner ska erbjudas vaccin mot covid-19 senast i början av maj, vilket betyder att prioriteringsordningen tas bort.
Målet är att amerikanerna ska kunna fira nationaldagen den 4 juli som vanligt.
USA:s president Joe Biden gav beskedet under sitt första tal till nationen från Vita huset.
USA • Publicerad 12 mars 2021
USA:s president Joe Biden håller tal till USA natten till fredag.
USA:s president Joe Biden håller tal till USA natten till fredag.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Det knappt halvtimmeslånga talet hölls på bästa sändningstid i USA, natten till fredag svensk tid, för att uppmärksamma ettårsdagen av landets nedstängning. Tonen, språket och Joe Bidens budskap stod som väntat i stark kontrast mot talen som föregångaren Donald Trump höll från samma byggnad.

– Kampen är långt i från över. Det är inte dags att ge upp, sade den nye presidenten om kampen mot covid-19.

Annons

Biden levererade en känslosam hyllning till de över 530 000 människor som har avlidit i sviterna av covid-19 i USA sedan pandemin bröt ut. Det är fler människor än samtliga amerikaner som dog under både första och andra världskriget, samt Vietnamkriget – tillsammans.

– Historien kommer att notera att vi ställdes inför, och övervann, en av de tuffaste och mörkaste perioderna i landets historia, sade Biden.

Före den 1 maj

Fokus nu är enligt presidenten att skruva upp den nuvarande vaccinationstakten på två miljoner doser om dagen – och han beordrar delstaternas myndigheter att vara redo att erbjuda vaccin till samtliga vuxna amerikaner senast den 1 maj. Det betyder att prioriteringsordningen på vilka som ska få covidvaccin tas bort.

– Det kommer att göra den här nationaldagen till något alldeles extra, där vi inte bara uppmärksammar vår självständighet, utan också inleder vår självständighet till det här viruset, sade presidenten.

Doser till hela den amerikanska befolkningen kommer att finnas tillgängliga i slutet av maj, har Vita huset tidigare sagt. Än så länge har omkring tio procent av USA:s nästan 330 miljoner invånare fått två doser covidvaccin, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Om vi gör det här tillsammans finns det en god chans att ni och era familjer och vänner kan samlas i trädgården eller i ert bostadsområde och ha picknick eller grilla och fira nationaldagen den 4 juli, sade Biden.

Fortsatta regler

Men för att lyckas måste amerikanerna även fortsätta att hålla avstånd och bära munskydd, påpekade han.

– Det är inte rätt tid att inte hålla sig till reglerna när vi precis är på väg från en mörk vinter till en hoppfull vår och sommar, sade han.

Tidigare under torsdagen undertecknade Biden det enorma hjälppaket på 1 900 miljarder dollar som syftar till att få amerikanernas ekonomi och det amerikanska samhället på fötter igen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons