Annons

Alla går (nästan) lika snabbt

Stör du dig på att alla andra går långsamt?
Du inbillar dig troligen. Enligt en ny studie går nämligen de flesta ungefär lika snabbt.
Samhälle • Publicerad 9 januari 2023
Alla går ungefär lika snabbt. Arkivbild.
Alla går ungefär lika snabbt. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Den något överraskande upptäckten gjordes i en studie om vardagsmotion från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) rapporterar Vetenskapsradion.

I studien mättes 750 personers promenad till jobbet och där kunde forskarna se att alla höll sig inom ett hastighetsspann som gav stegen maximal energieffektivitet.

Annons

– Det rör sig mellan fyra kilometer i timmen och sex kilometer i timmen där man får lägsta möjliga energikostnaderna per kilometer som man går, säger Peter Schantz, professor i rörelsehälsa vid GIH.

Det betyder att det finns en universell gångtakt som de flesta håller, oavsett hur lång promenaden är, något som inte stämmer när det gäller annan form av förflyttning, som till exempel cykling eller löpning där det finns större variationer i tempot beroende på hur lång transportsträckan är.

Och om du trodde att det lönar sig att gå snabbare så får du tänka om även där.

När vi överskrider en hastighet på sex kilometer i timmen så kräver det mycket mer av våra kroppar men det gör däremot inte att vi kommer fram speciellt mycket snabbare, enligt studien.

– När vi går snabbt så känns det fel och obekvämt, men den känslan finns inte när man till exempel cyklar, säger Peter Schantz till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons