Annons

Älgjakten är i gång – färre älgar får skjutas

I norra Sverige är älgjakten i full gång. Men älgstammen har minskat och i år får färre älgar skjutas.
Natur • Publicerad 3 september 2022
Den 1 september inleddes älgjakten i norra Sverige. Arkivbild.
Den 1 september inleddes älgjakten i norra Sverige. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 1 september inleddes årets högtidsstund för älgjägare i de norra delarna av landet. Förra året fick omkring 80 000 älgar fällas i Sverige. Det här året har tilldelningen minskat i flera län.

I till exempel Gävleborg får närmare 4 200 älgar fällas.

Annons

"Inventeringsresultatet visar att älgstammen är betydligt lägre i Gävleborg än tidigare uppskattat. Vi har sänkt den totala avskjutningen med drygt 1 000 älgar", säger Elina Eriksson, vilthandläggare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Och i Västerbotten får 11 700 älgar skjutas, en minskning med 2 000 älgar jämfört med i fjol.

– Vi måste anpassa oss efter det. Vi har bra dialog med länsstyrelsen och har kommit överens om årets tilldelning, säger Calle Franklin, ordförande i Svenska jägareförbundet i Västerbotten, till SVT Nyheter Västerbotten.

Älgstammen har minskat rejält i Sverige de senaste åren, visar preliminär siffror från Sveriges lantbruksuniversitet, rapporterar TV4 Nyheterna.

För hela landet har älgtätheten beräknat på tusen hektar minskat med 21,3 procent från 2013 fram till 2021/2022. För Norrland är nedgången drygt 28 procent medan Svealand och Götaland har en nedgång på 11 respektive 13,3 procent.

Fakta: Jaktstart för älg

Norrbotten:

1 september till 31 januari. I Kiruna kommun avslutas jakten 9 oktober ovan odlingsgränsen och 31 oktober nedan odlingsgränsen.

Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog samt Arvidsjaur avslutar jakten 13 november.

Västerbotten, Jämtland och Västernorrland:

1 september till 31 januari. Omkring månadsskiftet september–oktober görs ett uppehåll för att freda älgarna under brunsttiden.

Gävleborg, Värmland och Dalarna:

1 september till 31 januari. Vissa älgförvaltningsområden i regionerna påbörjar jakten 8 oktober. De som börjar 1 september gör uppehåll omkring månadsskiftet för älgarnas brunstperiod.

Uppsala, Västmanland, Stockholm, Örebro, Södermanland, Västra Götaland, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Halland, Blekinge, Skåne:

8 oktober till 31 januari.

Källa: Svensk Jakt

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons