Annons

Alex Jones under ed: Ja, Sandy Hook hände

Under hot om skadestånd på 150 miljoner dollar erkänner konspirationsteoretikern Alex Jones att skolmassmordet vid Sandy Hook var "hundra procent verkligt".
USA • Publicerad 4 augusti 2022
Rättegången mot Alex Jones har pågått i omkring två veckor.
Rättegången mot Alex Jones har pågått i omkring två veckor.Foto: Briana Sanchez/AP/TT

I åratal basunerade Alex Jones ut till sina miljontals följare att massakern vid lågstadieskolan Sandy Hook i Connecticut, USA, 2012 aldrig ägt rum.

Nu har han blivit tvungen att ta tillbaka sina uttalanden, eftersom ett skadestånd på över 150 miljoner dollar för falska påståenden hänger över honom.

"Deltog oavsiktligt"

Annons

Rättegången mot Jones, som sänder webb-tv och ger ut poddar på sin sajt Infowars, inleddes för två veckor sedan. Föräldrar till barn som sköts ihjäl under massakern har stämt honom för att falskeligen ha påstått att massakern är en bluff, att inga barn dödades och att det hela var iscensatt i syftet att inskränka vapenrättigheterna.

Under den sista rättegångsdagen medger Jones under ed att han inser att det var oansvarigt och att den dödliga skolskjutningen var "hundra procent verklig".

– Jag deltog oavsiktligt i saker som sårade dessa människors känslor, säger Jones och erkänner samtidigt att han också spridit konspiratoriska påståenden om andra nationella tragedier.

– Och jag är ledsen för det.

Nytt hot

Skadestånden är ett nytt hot mot Jones affärsrörelse. Han är sedan tidigare avstängd från Youtube, Facebook och Spotify för att ha brutit mot plattformarnas regler mot hatpropaganda.

Jones ska dessutom betala ut skadestånd i ett separat förtalsmål till andra föräldrar till offer för massakern i Newtown i delstaten Connecticut. Stämningsansökningarna har inte specificerat en exakt summa som Jones ska betala.

Domstolar i Texas och Connecticut har redan funnit honom skyldig till förtal för att ha beskrivit Sandy Hook-massakern som en bluff iscensatt av skådespelare.

I skoldådet, ett av de dödligaste i USA:s historia, mördades 20 lågstadieelever och sex lärare. Anhängare till konspirationsteoretikern har trakasserat och mordhotat anhöriga till offren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons